Ostalo

Sjajne vijesti za buduće brucoše: Splitsko sveučilište pokrenulo dva nova atraktivna studija

Odlična vijest za buduće brucoše: Sveučilište u Splitu dobilo je dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje dvaju novih, iznimno traženih studija.

Naime, studijski program preddiplomskog sveučilišnog studija Mediteranska poljoprivreda i studijski program preddiplomskog sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija netom su upisani u Upisnik studijskih programa te ih već sada maturanti, budući brucoši, mogu odabrati za svoj željeni studij u akademskoj godini 2019./20. Sve to mogu obaviti preko na mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava na visoka učilišta Postani student. Oba studija su predviđena za redovne studente i njihove troškove pokriva Ministarstvo.

Kako je rektor prof.dr. Dragan Ljutić već na početku svoga mandata najavio plan mu je bio pokrenuti studije koje Dalmacija i dalmatinska privreda najviše trebaju u ovom trenutku, a to su upravo ovi studiji. Proceduru oko pokretanja novih studija i pisanja elaborata povjerio je prof. dr. Ivanu Paviću i prof.dr. Leu Gracinu i oba su svoje zadaće izvršila u stvarno rekordnom roku.


Hotelijerstvo i gastronomija će trajati šest semestara, a u prvu godinu studija će se upisati 30 studenata. S obzirom na svoje iznimne hotelske u ugostiteljske potencijale, kao i činjenicu da je stručna praksa sastavni i obvezni dio studijskog programa, već je u početnoj ideji odlučeno da se studij izvodi u Makarskoj.

– Zahvaljujući uravnoteženom odnosu teorijske i praktične nastave, interdisciplinarnom pristupu te angažmanu vrsnih predavača i mentora, program je u stanju pružiti visoko stručna znanja za samostalan rad na različitim mjestima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Na temelju znanja stečenih na ovom studiju moguće je također pokrenuti vlastiti posao, odnosno postati poduzetnik u malim obiteljskim poduzećima – ističu na Sveučilištu.

Studenti nakon završetka ovog studija, s obzirom na udio teorije u ukupnom programu, mogu nastaviti studij na diplomskom studiju Hotelijerstva i gastronomije kojega će u međuvremenu pokrenuti Sveučilište u Splitu ili na drugom srodnom studiju ovog ili nekog drugog sveučilišta.

Studij hotelijerstva i gastronomije će se izvoditi u Makarskoj, i to u dijelu prostorija Franjevačkog samostana na samoj rivi, dok će studenti Mediteranske poljoprivrede biti smješteni u zgradi Sveučilišne knjižnice na kampusu u Splitu.

Završetkom diplomskog studija studentima se otvara velika mogućnost da se u budućnosti okušaju na različitim menadžerski mjestima u ugostiteljstvu, hotelskoj industriji te javnom sektoru koji je u uskoj vezi s ovim djelatnostima.

I za Mediteransku poljoprivredu je upisna kvota 30 studenata, a i ovaj studij će se realizirati kroz šest semestara, od čega su prva dva semestra zajednička za studijske smjerove. Na ovom studiju su dva smjera: Vinogradarstvo i vinarstvo, te Hortikultura.

– Upisujemo 30 studenata, a preduvjeti su položena matura, a boduje se sa 50 posto bodova uspjeh u srednjoj školi, a uspjeh na maturi iz hrvatskog 10 posto, matematike 15 posto, engleskog 5 posto, te biologija ili kemija po 20 posto. Važno je da studenti imaju dobru volju i ljubav prema prirodi – kazao nam je prof.dr. Leo Gracin.

Nakon diplome, studenti ovog studija stječu kvalifikaciju sveučilišni prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka mediteranske poljoprivrede.

U realizaciji nastave će sudjelovati nastavnici sa splitskog PMF-a, Sveučilišnog odjela za studije mora i Ekonomskog fakulteta te s ustanove partnera u izvođenju studija Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. U realizacije nastave sudjeluju i nastavnici sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilišta u Dubrovniku te s Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu.

Detaljne informacije možete potražiti na službenim stranicama.

Izvor: Slobodna Dalmacija