Ostalo

Sindikat traži da se u školama na jugu sat skrati na 30 minuta

Potaknuti brojnim pitanjima ali i prijedlozima zabrinutih i nezadovoljnih učenika, roditelja i nastavnika nakon prvih dana nastave, Sindikat Preporod se Ministarstvu znanosti i obrazovanja obratio s nekoliko prijedloga koji, kažu, za cilj imaju poboljšanje uvjeta odgojno-obrazovnog rada u školama, javlja N1.

Kako bi se učenicima i učiteljima omogućilo odvijanje nastave u podnošljivim uvjetima, a zbog visokih temperatura u južnoj Hrvatskoj, koje se najavljuju za cijeli rujan, nastavni je sat potrebno skratiti na 30 minuta, kažu u Sindikatu.

– Neizdrživ je rad pod maskama s 25 i više učenika čak i u klimatiziranim učionicama jer se klima uređaji ne smiju uključiti. Ovo je rješenje potrebno primijeniti svugdje gdje visoke temperature sprječavaju odvijanje nastave – navode iz sindikata.


Smatraju i da je preporučeno rješenje o organizaciji nastave u blok satovima potrebno nadopuniti na način da se ne preporučuju odmori između nastavnih sati. Ukidanjem odmora skratit će se boravak učenika u učionici, ali i osigurati više vremena za dezinfekciju školskog prostora.

Školama je, navode iz Preporoda, potrebno naložiti održavanje dopunske, dodatne i izborne nastave, koja je organizirana u kombiniranim skupinama, virtualnim putem na način da ove poslove, uvijek kad za to postoji mogućnost, učitelji rade od kuće.

Inzistiranjem na rješenju o obavljanju ove nastave iz škole, nepotrebno se povećava rizik od mogućnosti zaraze, upozoravaju.

– Prihvaćanjem ovih prijedloga značajno će se unaprijediti odvijanje nastave prema A i B modelu, za koje su se škole uglavnom opredijelile. Uvažavanjem konkretnih prijedloga pristiglih iz škola, prosvjetne će vlasti pridonijeti rješavanju konkretnih problema uspostavom dijaloga s učiteljima i nastavnicima – poručuju iz Preporoda.

Tag