Grad i okolica

Sezona gripe – u Pločama dosada zabilježene 22 oboljele osobe

Nakon što je 10. studenog 2023. godine u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe s područja Dubrovnika i okolice, počinju pristizati prijave oboljelih i s ostalih područja županije.

Prema pristiglim prijavama Odjelima za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u razdoblju do 21. siječnja 2024. ukupno su prijavljene 203 oboljele osobe, od čega najviše iz Dubrovnika (137), Metkovića (35), Ploča (22) i Korčule (5) osoba, objavljeno je na stranici županijskoga Zavoda za Javno zdravstvo.

Prema dobnim skupinama, najveći broj prijavljenih je u dobi 30-64 godina (65), no najveća učestalost obolijevanja od gripe je u djece. Dosada je prijavljen i jedan smrtni slučaj oboljele osobe od gripe (83 god.).


Stvarni broj oboljelih od gripe zasigurno je dvostruko pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih našim Odjelima za epidemiologiju iz razloga što se jedan dio oboljelih zbog lakše kliničke slike ne javi svom izabranom liječniku te ne budu registrirani, a jedan dio oboljelih od gripe ne bude prijavljen i od samih liječnika. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled, poručuju iz Zavoda.

Iako je epidemija gripe na samom početku još uvijek se mogu cijepiti sve one osobe koje do sada nisu, a cijepljenje im je preporučano, kao i one koje se žele cijepiti, a ne pripadaju tim kategorijama.

Za sve njih je cijepljenje besplatno i mogu se cijepiti kod svojih izabranih liječnika, ili u Zavodu u pripadajućim Odjelima za epidemiologiju.

Tekst: metkovic.hr
Foto: Ploče Online

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi