Ostalo

SEZONA GRIPE: U Dom zdravlja Ploče je pristiglo prvih 800 doza cjepiva

dom zdravlja ploče by slobodnadalmacija.hr

Započinje ovogodišnje cijepljenje protiv gripe kod izabranih liječnika obiteljske medicine i liječnika male i predškolske djece.

U Dom zdravlja Ploče je pristiglo 800 doza cjepiva, a za 15-ak dana bi trebalo stići dodatnih 800 doza.

Planirane količine cjepiva Zavod za javno zdravstvo naručuje na početku svake godine na osnovu utrošenih doza u prethodnoj sezoni gripe.  Kako je prošle godine u županiji utrošeno 9 243 doza, planirane potrebe za iduću sezonu gripe iznosile su 10 000 doza.U vrijeme te narudžbe nije bilo nikakvih saznanja o mogućoj COVID 19 infekciji i većoj potrebi za cijepljenju protiv gripe.


Kako će interes za cijepljenje u cijeloj Hrvatskoj biti daleko veći od iskazanih potreba, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je osigurao dodatne količine cjepiva u prosincu 2020. (130.000 doza) od čega će jedan dio stići i u Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno samim cjepiteljima.

Odjel za epidemiologiju Metković će za ovu sezonu zaprimiti 2.575 doza cjepiva protiv gripe koje će raspodijeliti cjepiteljima. U prvoj pošiljci je pristiglo 1.225 doza, a drugi dio isporuke  bi trebao stići za 15-tak dana, kada se očekuje dodatnih 1.350 doza. Tako će svim cjepiteljima biti osigurane količine koje su imale i prethodnih godina.

Jedan dio zainteresiranih moći će se cijepiti i u ljekarnama, ali uz plaćanje cjepiva.

Zbog ovakve dinamike isporuke cjepiva svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati ostale isporuku cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog i prosinca. Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

Prilikom provedbe ovogodišnjeg cijepljenja termine za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim bojem COVID-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19.

Izvor: likemetkovic.hr