Ostalo

SAVJET DR. PAPONJE: Mnogi ljubimci stradavaju od pirotehnike i blagdanske trpeze

Božića dolazi! Brižno se pripremamo za nadolazeće blagdane, radujemo se susretima s rodbinom i prijateljima… Prema našoj tradiciji ovih dana puno se jede i pije, pjeva a neki se u svom veselju koriste i pirotehnikom!
U blagdanskim raspoloženju mnogi vlasnici kućnih ljubimaca osjete potrebu počastiti i svoje četeronožne prijatelje: neka i oni osjete blagdansko ozračje i radost… Zaboravljaju da su oni ipak drukčija bića od nas i da im možemo, ne htijući, naškoditi.

Tada posegnu za najboljim zalogajima: za masnim i začinjenim mesom i mesnim prerađevinama, slatkišima, kolačima, čak i alkoholom. I pri tome ne misle na činjenicu da su oni mesojedi koji jedu drugačiju hranu od nas i imaju drugačiju probavu. Na primjer, čokolada je smrtonosna za mačke i oštećuje jetru pasa. Alkohol uzrokuje akutno trovanje, a masno i začinjeno meso probavne probleme, povraćanje, grčeve, bolove, proljev… pa sve do znakova teškog trovanja i potrebe za hitnom intervencijom.

Drugi uobičajeni način upražnjavanja veselja je korištenje pirotehnike. Bacanje petardi u njihovoj blizini uznemirava životinje i remeti njihovu dnevno-noćnu rutinu, a oni su kao mala djeca,vole rutinu, dnevni raspored, hranjenje i izlazak…


Nekada davno, kao mladi veterinar, čudio sam se zašto imamo toliko hitnih intervencija oko blagdana! Propucane životinje, puknuti bubnjići, oštećenja oka, trovanja hranom… Promenada šokiranih životinja!

Ako već želite počastiti vašeg ljubimca, isperite začinjeno meso vrućom vodom. Na taj način ćete u njemu smanjiti količinu soli i začina. Alkohol životinjama ne davati ni u šali! Ne pucajte i ne koristite pirotehniku u njihovoj blizini jer one na svoj način razumiju vaše slavlje. One to doživljavaju kao moguću opasnost. Mnoge od njih su vani i spavaju vani, zašto da stradaju. I oni koji nemaju kućne ljubimce trebaju paziti na životinje svojih susjeda dok bacaju nešto u mrak.

Ne pozivam vas da ne slavite, nego da pazite da vaši mali ljubimci ne budu žrtve vašega blagdanskog slavlja. Neka radost bude svima, neka nitko ne ispusti suzu… Samo tako će vaše slavlje biti nepomućeno i blagoslovljeno.

Na kraju, svima vam od srca želim Sretan Božić i blagoslovljenu novu 2018.!

 

Tekst i foto: likemetkovic.hr