Ostalo

“Saharska” kiša stigla u Hrvatsku, pitali smo meteorologa dokad će padati

Većinu je proteklih dana iznenadilo kad su svoje limene ljubimce zatekli u vrlo prljavom stanju. Automobile i sve druge površine uprljala je tzv. prljava kiša, a dosta prašine bit će na našem nebu i narednih dana.

Topao i vlažan zrak s juga donio nam je većinom siv i tmuran dan, međutim bila je tu i zamjetna količina saharskog pijeska. Tako je kiša, koje, istina, nije bilo mnogo, ipak na mjestima uspjela isprljati prozore i automobile.

Sreća da je nije bilo više. Inače, ovakva situacija sa saharskim pijeskom mnogo je češća južnije na Balkanu, u Grčkoj. No budite sigurni, reakcije na prljav auto svugdje su iste. Kod nas će se i u utorak zadržati dosta nestabilno vrijeme, a postupno razvedravanje i više sunca stiže nam u drugoj polovici tjedna.


Tako da automobil možete odvesti na pranje u srijedu.

Zašto se događa ”prljava kiša”, za Dnevnik.hr pojasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV, Darijo Brzoja.

Kaže da je ciklona u svojoj suštini vrtlog koji usisava zrak. Ona koja prelazi preko Sahare usiše taj pustinjski zrak i kada dođe do određenog područja, kiša bude prljava. Kod nas putanje takvih ciklona koje dolaze iz pustinje nisu česte, već nas više zadesi ona genovska.