Ostalo

S Bobom u svemir: Nitko u Hrvatskoj ne da 156.000 kn za let MiG-om do svemira

mig 31 by vanja moskaljov via vecernji.hr

“Želite li ići među zvijezde i osjećati se kao astronaut? Naš program je kratak i za razumnu cijenu” – oglasila je na svojoj internetskoj stranici turistička agencija Mytravel iz Rijeke ponudu za let do ruba svemira u ruskim borbenim zrakoplovima MiG-29 i MiG-31.

Plus pilotsko odijelo…

Razumna cijena koju spominju prava je “sitnica” – od 76.000 do 155.800 kuna. No, da troškovi ne bi stali “samo” na ovome, moguće je doplatiti još 2400 kuna za pilotsko odijelo na kojem će biti napisano vaše ime. Želite li na DVD-u imati zabilježenu svoju zračnu avanturu, to ćete platiti još 4800 kuna. Davatelj usluga jamči vrhunski adrenalinski doživljaj, uz aeroakrobacije i probijanje zvučnog zida. Polijeće se iz zračne baze Sokol u Nižnjem Novgorodu, gradu u dolini rijeke Volge. Prije leta tamo se obavlja i liječnički pregled.


– Htio sam u ponudi imati nešto novo, drukčije od ostalih – objašnjava vlasnik agencije Bobo Grujičić, glazbenik koji je svirao u Letu 3, Kojotima…

Iako se još nitko iz Hrvatske nije preko agencije iz Rijeke otisnuo u svemirsku avanturu, Grujičić vjeruje da će u budućnosti biti drukčije, a razlog za optimizam leži u činjenici da je imao šest-sedam “vrlo ozbiljnih upita”.

– Koliko znam, jedna je osoba iz Hrvatske uplatila let do ruba svemira u aranžmanu američke tvrtke Virgin koja takve aranžmane naplaćuje oko 300.000 dolara. Let je “bukiran” u inozemstvu, no svemirski turist još nije otputovao – kaže Grujičić.

Ruski partneri s kojima Grujičić surađuje i kojima kani poslati turiste iz Hrvatske na adrenalinsko putovanje u posljednje vrijeme najčešće vode bogate Indijce iz IT sektora.

Obogatili se na igricama
– To su novopečeni bogataši koji su novac zgrnuli na kompjutorskim igricama. Njima je draže potrošiti za ovakvo putovanje nego kupiti novi mercedes. S ovih prostora jedno je putovanje prodano nekome u Beogradu – rekao je Bobo Grujičić iz turističke agencije Mytravel.

 

Tekst: Marina Borovac
Foto: Vanja Moskaljov
www.vecernji.hr