Ostalo

REKORDAN RUJAN: Blizu 30 stupnjeva na jugu zemlje sredinom noći!

“Mala Gospa, velika zima”, pučka je meteorološka izreka koja je na spomenuti blagdan doživjela pravi fijasko. Naime, kada se pogledaju najviše dnevne temperature zraka u utorak u Dalmaciji, vidi se da su u većini predjela one bile iznad vrućih 30°C, a Metković je čak zabilježio vrlo vrućih 35°C.

Vrlo vrući dani u rujnu u Dalmaciji nisu česti, a u mnogim predjelima nisu se nikada ni dogodili. Primjerice, apsolutni rujanski maksimum u Splitu iznosi 34,9°C, što se dogodilo 8. rujna 1946. Vrlo vrući dani zabilježeni su u Šibeniku, Pločama, Makarskoj i Komiži, ali te su situacije iznimno rijetke.

Prema podacima DHMZ-a, 32°C je u utorak izmjereno u Pločama, Dubrovniku, Šibeniku i Kaštel Štafiliću.


Najviše dnevne temperature zraka u utorak, 8.9.2020. (Pljusak.com)

Nakon duže vremena, na dijelu obale i otoka srednje i južne Dalmacija dogodila se vrlo topla večer. Primjerice, u 23 sata u Splitu i Omišu je 26°C, a najtoplije je na dijelu dubrovačkog primorja gdje su temperature od 27 do čak 29°C.

Od četvrtka bi moglo biti 2 do 3°C toplije u odnosu na utorak, što znači da bi neki apsolutni rujanski temperaturni rekordi mogli biti “ugroženi”. Zanimljivo, sunčano i vruće vrijeme nastavit će se i sljedeći tjedan.

Rade Popadić/Dalmacija Danas