Ostalo

Reakcija Ante Eraka na tvrdnje da su “Pločani prisvojili jezerske hektare”

Javljam se povodom napisa  „Pločani prisvojili jezerske hektare“  objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji 19. lipnja 2018.

Počevši  od prokopavanja tunela „Marićevac“ 1934. – 1938.,  prokopavanja „Prigona“ i neumske Matice  te za cijelo vrijeme komunističke vladavine, Plinjanima je otimana jezerska i neretvanska zemlja u području Iznad i Ispod Neuma.

Propadanjem Poljoprivrednog dobra Metković  zemljište nasljeđuje Poduh iz Metkovića i nastavlja sa otimačinom. Otima  plinjanski Tanki Bad i pripaja ga svom kompleksu, a zatim napada plinjanski Crni Vir površine oko 70 ha. U to vrijeme, 1978. – 1982., Skupština Općine Ploče tuži Poduh i vodi spor, ali ga gubi. (rješenje javnog Pravobraniteljstva Zagreb Posl.br.392/1-80).


Na tom zemljištu Poduh iz Metkovića podiže vinograde, godinama ih koristi kao svoje vlasništvo te posjed knjiži  pod brojem čz. 453 u KO Ploče bez ikakvog pravnog temelja. Napominjem da Ploče ni danas nemaju zemljišnih knjiga.

Nakon pretvorbe i privatizacije plinjansko tj. pločansko zemljište  prelazi u ruke Vrgorske vinarije koja ga u zadnjih nekoliko godina prestaje obrađivati te zemljište gubi svoju prvobitnu namjenu.

U Vrgorsko – neretvanskom jezeru granice katastarskth općina su prirodne. Određene su riječicom  Velikom Maticom od Stinjevca i Lukavca preko Staševice i Pline do dula u Crnom Viru. Prema tome, prostor koji pripada Pločama se nalazi sa desne strane Velike Matice. KO Staševica   (Brista i Pasičina) ide od Vranj Kamena do Šenikovišta, a KO Plina ide od Šenikovišta do dula u Crnom Viru.

Općina Pojezerje je nastala u novoj i samostalnoj hrvatskoj državi i treba baštiniti zemljišni prostor kojeg su imali i koristili njeni građani,  a ne zemljšte Poduha iz Metkovića koji je u Otrićima imao svoj pogon. Spomenuti pogon je, isto tako, mogao biti bilo gdje u području Jezera.

Isto tako normalno je da grad Ploče raspolaže sa zemljištem koje se nalazi u KO Plina I KO Pasičina.  Sve drugo značilo bi prisvajanje.

Treba postaviti pitanje Načelniku Općine Pojezerje, gosp. Bori Dominikoviću da nam identificira spornih 90 ha koje Pločani prisvajaju. Bilo bi interesanto vidjeti lokaciju na kojoj se zemljište nalazi, br.čz, kvadraturu parcela, ime na koja je zemljište uknjiženo, u kojoj se KO nalazi  itd.

Kao starijeg čovjeka, Plinjanina, začuđuje me i iznenađuje ponašanje političara u odnosu na državnu zemlju koju je nekadašnja država otela plinskim seljacima. Tada su seljaci ostali bez zemlje, a sada bi trebala i i nadležna lokalna uprava i samouprava ostati bez prava raspolaganja  tim zemljištem.

Izvor podataka:  Ante Erak „Raseljena Plina“ (Imovinsko pravni odnosi) Ploče 1995.str.110,

 

U Pločama 19. lipnja 1018.

                                                                                                                               Ante Erak