Ostalo

Reagiranje Ante Eraka na tekst „Vizionar fra Ante Gnječ – Saznajte kako je Vrgorsko jezero postalo polje“

22. studenog 2018. na Vašem portalu objavili ste tekst pod naslovom: „Vizionar fra Ante Gnječ – Saznajte kako je Vrgorsko jezero postalo polje“.

Fra Ante Gnječ je izuzetna osoba kojoj treba odati priznanje za nebrojene koristi koje ima naš kraj od njegovog djelovanja. Bio je na čelu Vodne zajednice, osigurao državni kredit, organizirao javne radove na probijanju tunela „Marićevac“ iz Krotuše, KO Plina do Baćinskih jezera. Najvažnije od svega je što je u to vrijeme  uspio privoliti svoje Jezerčane da prihvate zajam, kojeg će moći vrlo lako vraćati jer će imati veći i kvalitetniji godišnji urod.

No fra Ante nije mogao znati da će nakon probijanja tunela za samo tri godine započeti II. svjetski rat, u proljeće 1941., koji je u mnogo čemu promjenio fra Antine planove oko tunela Marićevac i i oko daljnje melioracije jezera.


  1. Tunel je probijen 1938., ali nije mogao primiti svu vodu, naročito nakon probijanja neumske matice i kanjona na Prigonu. Tako je Vodna zajednica iz Splita, između 1947. i 1957. izvršila proširenje tunela te proširenje i produbljenje neumske matice što je donekle zadovoljilo vlasnike zemlje, naročito u gornjem dijelu jezera.
  2. Državni zajam nije nitko vraćao, a niti je itko tražio da se zajam vrati.
  3. Plinjanska zemlja je oduzeta za osnivanje socijalističkih ekonomija i Poljoprivrednog dobra u Otrićima. Jezero Krotuša je ostavljeno kao prihvatni rezervoar u interesu površina u gornjem dijelu jezera. Još i danas to oduzeto zemljište nije pravno rješeno. Već godinama vlada neodgovornost prema seljacima, kojima nije izvršena nadoknada za oduzetu i devastiranu zemlju u njihovom vlasništvu.

Dakle, Vrgorsko-neretvansko jezero pripada Općinama Ploče, Metković i Vrgorac, a tunel Marićevac kao i neumska matica se nalaze na pločanskom području te bi se više pažnje trebalo posvetiti bar očuvanju 80-o godišnje kulturne baštine i stvarnog stanja od strane samog grada Ploča.

 

U Pločama 23. studenog 2018.
Ante Erak