Ostalo

Razgovor sa Nikolom Vlahovićem, direktorom RPP-a povodom rođendana: Tek nas očekuju prave stvari!

Radio postaja Ploče danas slavi svoj 26. rođendan, a mi smo tim povodom razgovarali sa direktorom, Nikolom Vlahovićem, koji nam je ukratko objasnio situaciju na radiju, govorio o planovima, budućnosti ali se prisjetio i početaka ovog iznimno značajnog medija u dolini Neretve.

Nikola, radio postaja Ploče (RPP) započela je s emitiranjem 28. svibnja 1992. godine i danas slavi 26. rođendan. RPP je u cvijetu mladosti?

– Tako je, slavimo 26 godina. Iako smo u cvijetu mladosti to nije malo, trebamo biti svi ponosni što jedan lokalni radio ima tako bogatu povijest. Iskoristio bih ovu priliku i zahvalio se svima onima koji su, na bilo koji način, ostavili traga u ovih 26 godina RPP-a. Od onih koji su bili kratko pa sve do onih koji su proveli godine i godine na radiju, svima im se još jednom zahvaljujem jer da nije svatko od njih ostavio dio sebe u Gračkoj 2, tko zna bili se danas slavio 26. rođendan našeg lokalnog radija. Još jednom, veliko hvala svima!


Svi mi koji pratimo i slušamo naš radio znamo da kroz prošlost nije bilo sve sjajno, bilo je i prekida u emitiranju i imao je RPP i teških trenutaka?

– Svi znamo da je 2003. i 2004. godine bila pauza u emitiranju. Nakon toga sve se posložilo i nastavilo se s radom. Istina je da je bilo teških trenutaka kroz povijest, međutim, ja o tome previše ne mogu govoriti jer nisam tada bio djelatnik RPP-a, ono o čemu ja mogu više reći je razdoblje od 2014. do danas, a posebno od lipnja 2016. otkad sam na funkciji direktora RPP-a.

Nećemo se onda vraćati daleko u prošlost, evo zadržimo se na bližoj prošlosti, da li je istina da je 2015. godina bila vrlo teška za RPP?

– Nažalost, istina je. Bila je vrlo teška, ali hvala Bogu sada je sve to iza nas. Pisalo se o svemu tome puno i po medijima i javnost zna tu cijelu priču pa se neću ponavljati, ali bez dobivenog natječaja od Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija teško je opstati, skoro pa nemoguće. Osim toga bilo je još nekih afera koje su dodatno opteretile i ugrozile RPP. Mogu slobodno reći da su u tom razdoblju najveći teret podnijeli djelatnici, a to su bili kolega Mario Čović i ja jer smo mjesecima radili bez plaće. Nije bilo lako, ali nismo htjeli odustati od svega i ponavljam još jednom, hvala Bogu to je sada sve iza nas i danas je sasvim druga priča.

Ti si Nikola postao direktor u lipnju 2016. godine, kakvo je sada stanje na RPP-u? Na Sjednici GV financijska i izvješća o radu RPP-a bila su jednoglasno prihvaćena?

– Tako je, evo sad će brzo dvije godine otkako sam imenovan za direktora. Drago mi je što su gradski vijećnici prepoznali sve ono što je napravljeno na RPP-u u zadnje dvije godine i što su prihvaćali moja izvješća i nadam se da će se tako i nastaviti. Naime, 2017. godina jedna je od najuspješnijh poslovnih godina u povijesti našeg lokalnog radija. Dobar financijski saldo 2017. godine rezultat je dobro odrađenog posla oko natječaja Agencije za elektroničke medije – Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, na kojem je Radio postaja Ploče ukupno za 2017. i 2018. godinu dobila 273.166,48 tisuća kuna, što znači da je Radio postaja Ploče za svaku godinu dobila po 136.583,24 tisuće kuna. Spomenuti iznos jedan je od najvećih koji je Radio postaja Ploče dobila na Natječaju od Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u svojoj povijesti. Taj iznos nam je omogućio da se konsolidiramo i posložimo određene stvari kako treba i da se ekipiramo. Danas, ponovno, RPP ima četiri djelatnika, a u onom kriznom vremenu samo nas je dvoje radilo. Prošla godina završena je s dobiti od preko 50 tisuća kuna te je jedna od najboljih godina u povijesti RPP-a. U tablici kojoj sam Vam dao vidite prikaz dobiti i gubitka po poslovnoj godini u zadnjih deset godina.

Tablica dobiti i gubitka – Radio postaja Ploče d.o.o.

2007. – 2017.

2007.

2008.

2009.

2010.

2011.

2012.

2013.

Dobit u PG

18.727,87

73.532,17

1.580,65

1.630,84

4.958,06

Gubitak u PG

34.118,22

11.664,38

2014.

2015.

2016.

2017.

Dobit u PG

10.100,99

52.272,99

Gubitak u PG

23.367,06

200.033,19

Evo i ova tablica potvrđuje da je zaista bilo teških godina na RPP-a, posebno se ističe ta nesretna 2015., kakvo je sada stanje jel RPP ima još dugova?

– Opet se vraćate na tu 2015. godinu, koja je zaista bila nesretna! Danas, Radio postaja Ploče nema nikakvih dugova, sva dugovanja prema ZAMP-u, HURIN-u, knjigovodstvenom servisu, HEP-u, poslovnim partnerima, Gradu, kao i djelatnicima su podmirena. Naime, izvršena je bila i dokapitalizacija RPP-a gdje se dio dugova sanirao na taj način. Od dokapitalizacije je vraćen dug Gradu i ZAMP-u, a ostalo smo sanirali vlastitim sredstvima. Radio postaja Ploče danas je stabilno i uredno trgovačko društvo koje nema dugove prema nikome u gradu, kao ni prema Agenciji za elektroničke medije, ZAMP-u, HURIN-u i ostalima. Sve svoje mjesečne obaveze izvršavamo na vrijeme i tako moramo nastaviti i dalje.

Možda grubo zvuči ali mi imamo informacije da je RPP jedno vrijeme bio na tzv. “crnoj listi” Agencije za elektroničke medije, a to nije dobro?

– Ne znam da li Agencija ima te neke liste, ali je istina, nije bio dobar odnos s Agencijom u trenutku kad sam preuzeo RPP. Zbog svih problema oko natječaja koje je imao moj prethodnik bio je narušen odnos između Agencije i RPP. To nije bilo nikako dobro jer je Agencija za elektroničke medije naš regulator i vladar svega. Naime, Agencije i Zakon o elektroničkim medijima nameću pravila igre i na nama je da se držimo tih pravila i ispunjavamo ono što se od nas traži i što se navodi u ugovoru kojeg potpisujemo s Agencijom za sredstva koja dobijemo na natječaju. Hvala Bogu, za 2017. su prihvaćena i programska i financijska pravdanja te nam je Agencija uplatila i sredstva za ovu godinu. Mogu slobodno reći kako danas imamo odličnu suradnju s Agencijom za elektroničke medije i s HURIN-om, ali i sa svim ostalim poslovnim partnerima i da smo na dobrom putu da RPP vratimo tamo gdje mu je i mjesto, među najbolje lokalne radio postaje u Hrvatskoj.

Ok, okrenimo se budućnosti, što očekuje RPP u narednom periodu, na čemu se radi?

– Trenutno smo u postupku dobivanja nove koncesije, odnosno, produženje postojeće za Grad Ploče. Devetogodišnja koncesija istječe u rujnu ove godine. To je jedan veliki posao, jer treba zadovoljiti hrpu pravila i sakupiti dokumentacije te odraditi niz stvari. O kakvom se tu poslu radi najbolje mogu znati oni koji su to već jednom morali odraditi. Međutim, za sada smo na dobrom putu, zadovoljavamo sve kriterije, od kadrovskih, tehničkih do financijskih i nadam se da će tako i ostati te da ćemo dobiti produženje koncesije već u prvom krugu. Osim posla oko koncesije, bliži nam se i ljeto, a samim time i same manifestacije kao što su Maraton lađa i ostalo. Danas skoro svako mjesto ima svoju lađarsku utrku pa uoči samog Maratona lađa treba odraditi niz emisija prije, kao i predstavljanje ekipa i ostalo. Sve u svemu, čeka nas zanimljivo i uzbudljivo ljeto. Moram priznati i da se pomalo veselim svemu tome. I kad već spominjemo Maraton lađa moram naglasiti da je jedini medij koji prati Maraton lađa od samih početaka do danas upravo RPP (http://www.radioploce.hr/2018/02/14/radio-postaji-ploce-urucena-monografija-20-godina-maratona-lada/)! Na to možemo biti svi ponosni i zahvaljujem se ovim putem svima onima koji su na početku postavili dobre temelje između Udruga lađara Neretve i RPP-a, jer ta uspješna suradnja traje i dan danas.

Što bi Nikola još želio poručiti za kraj ovog našeg intervjua?

– Još jednom se zaista želim zahvaliti svima koji su bili dio RPP-a kroz ovih 26 godina na bilo koji način. Svima im VELIKO HVALA jer da nije bilo njih ne bi danas vodili ovaj razgovor!

Također, zaboravio sam spomenuti i vrlo dobru suradnju koju imamo s Gradom. Surađivali smo dobro i s bivšom gradskom vlasti, a odlično surađujemo i s aktualnim vodstvom Grada. Kao što znate Grad je osnivač RPP-a i jedni vlasnik.

Moram spomenuti i moje kolege. Što se tiče djelatnika na RPP-u: Marija Čovića, Eleonore Petrušić i Marija Grzunova, kao njihov nadređeni, mogu samo reći da sam izuzetno zadovoljan njihovim radom i doprinosom kojeg svakodnevno pokazuju u svom radu i nadam se da će se radna i ugodna atmosfera nastaviti jednako uspješno i dalje. Za sve ove dobre rezultate koje je postigao RPP nisam zaslužan samo ja kao direktor, nego cijeli radni kolektiv, jer je svatko doprinio onoliko koliko je mogao.

Hvala i vama Ploče Online što nas pratite i što ste prepoznali sve ono dobro što je napravljeno i što ste odlučili napraviti intervju o tome. Također, hvala Vam i na dobroj suradnji koju imaju RPP i Ploče Online!

Na samom kraju još jednom se zahvaljujem svima koji su, na bilo koji način, stvarali Radio postaju Ploče kroz njezinu povijest! Hvala Vam!

Hvala tebi i tvojoj ekipi i želimo vam još dugo dugo uspješnog rada!