Grad i okolica

Rasprava o umjetnoj inteligenciji u Narodnoj knjižnici Ploče

Jutros su nas posjetili učenici 1. e razreda Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Pločama, s razrednikom Miroslavom Srzentićem i školskim knjižničarem Zoranom Sršenom. Povod posjetu bila je rasprava o umjetnoj inteligenciji, čime smo obilježili ovogodišnju Noć knjige čija je tema “Sanjaju li roboti električne knjige”. U objašnjenju teme piše:


“Premda je stigla iz računalne znanosti, umjetna inteligencija ubrzano prerasta u društveni fenomen. Najavljena kao temelj četvrte industrijske revolucije, pred čovjeka postavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja, uz čije će odgovore, čini se, biti vezana i sudbina čovječanstva.” (tekst preuzet s web stranice Noći knjige).

Upravo smo o nekim od ovih filozofskih i etičkih pitanja razgovarali, na neka smo pronašli odgovor, neka su ostavljena za razmišljanje, a neka su neminovno povukla još mnoštvo drugih pitanja. Pričali smo o (ljudskoj) inteligenciji, na koji način se ona razlikuje od umjetne i zašto, što nas čeka s razvojem umjetne inteligencije, može li ona dostići istinsko razumijevanje, pa i svijest i samosvijest — ako da, što tada? Što je slaba umjetna inteligencija, što jaka, čemu služi Turingov test i eksperiment kineske sobe? Što misle o Chat GPT-ju sada, ali i o njegovom budućem razvoju?

Drago nam je da smo ovu raspravu održali s razredom smjera tehničara za računalstvo, s obzirom da će upravo ti mladi ljudi stvarati budućnost računalnog svijeta, a time i umjetne inteligencije.

Kao uvod, pogledali smo TED-Ed video naslova “How will AI change the world?” (“Kako će umjetna inteligencija promijeniti svijet?”) – piše na stranici Narodne knjižnice Ploče.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi