Ostalo

Radionica Crvenog križa “Kodeks sigurnosti na vodi”

Vrijeme je ljetnih vrućina i boravka na plažama, bazenima i drugim kupalištima. Uživajte, ali i budite na oprezu!

Postupci prve pomoći
Unatoč upozorenjima o ponašanju na vodi svjedoci smo čestih nezgoda koje su uglavnom izazvane ljudskim ponašanjem: nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, zlouporabom alkohola i opojnih sredstava, panikom, iscrpljenosti, razlikom temperature tijela i vode, ozljeđivanjem prilikom ulaska u vodu ili u vodi, naglim nastupanjem bolesti u vodi itd.

Kod pružanja prve pomoći brzina djelovanja i znanje nužni su da biste spasili ljudski život.


Postupci prve pomoći kod utapanja usmjereni su na uspostavljanje zadovoljavajuće opskrbe tkiva kisikom.

Ako u vodi uočite nekog u nevolji, ODMAH potražite pomoć. Obavezno zovite spasioce, koji su osposobljeni za pružanje prve pomoći.
Ukoliko se kupate na plažama gdje nema spasioca (što Hrvatski Crveni križ ne preporuča), unesrećenu osobu treba što prije izvući iz vode, vodeći uvijek brigu o vlastitoj sigurnosti.

Nakon izlaska iz vode, ODMAH zovite hitnu medicinsku pomoć!Ukoliko je unesrećena osoba bez svijesti i ne diše, odmah započnite s osnovnim postupkom oživljavanja (primijenite 5 inicijalnih upuha na početku, a zatim nastavite masažu srca i umjetno disanje u omjeru 30 : 2) i ne prekidajte do dolaska hitne medicinske službe. Reanimaciju započnite što je moguće ranije i budite ustrajni.

Prvu pomoć možete NAUČITI u vama najbližem društvu Crvenog križa.

 

Kako je bilo na Staševici pogledajte u galeriji ispod:

Crveni križ Ploče