Ostalo

Putovanje učenica Srednje škole u Bugarsku

Učenice Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, Ploče: Mia Oberan, Karla Petrušić, Marija-Magdalena Kuran, Ernita Šutić i Stela Vukosav od 25. studenog do 1. prosinca 2018. posjetile su Bugarsku zajedno s nastavnicima Zoranom Sršenom i Ninom Latković. Pločanska srednja škola sudjeluje u projektu „Splendour of nature“ u okviru programa Erasmus+, „Ključna aktivnost 2: Školska partnerstva“, a za koji je dobila 24 691,00 EURA …

Tijekom 6 dana boravka u Bugarskoj ekipa naše škole bila je smještena u gradu Sandanski, koji se nalazi na tromeđi Bugarske, Grčke i Makedonije. U projektu sudjeluju još učenici i nastavnici pet partnerskih škola iz europskih država: Bugarske, Makedonije, Italije, Francuske i Velike Britanije. Najvažniji ciljevi projekta su razvijanje svijesti o važnosti zaštite okoliša, analiziranje ekosustava u svakoj od zemalja partnera, razmjena dobre prakse u učenju i poučavanju te promicanje prirodnih ljepota regija iz kojih škole dolaze.

Sukladno s ciljevima projekta, pločanski srednjoškolci imali su tijekom svog boravka u Bugarskoj ispunjen program. Učenici i nastavnici su sa svojim kolegama iz drugih europskih zemalja obišli parkove prirode i nacionalne parkove u okolici Sandanskog. Upoznali su se s prirodnim ljepotama jugozapadne Bugarske. Između ostaloga posjetili su: Park svetog Vrača, Nacionalni park Pirin, arheološki i arhitektonski rezervat Melnik, najpoznatije bugarsko skijalište Bansko i Nacionalni park Belasicu. Učenici su se na terenu upoznali s različitim ekosustavima i njihovim endemskim vrstama.


Boravak u Bugarskoj je bio prvi u nizu susreta razmjene učenika. Krajem ožujka naša škola će biti domaćin učenicima i nastavnicima partnerskih škola, a ponosni smo što ćemo upravo mi biti promotori raznolikosti i bogatstva našeg kraja, a i Hrvatske.