Grad i okolica

Proslava sv. Jurja i blagoslov početka radova na obnovi crkve u Baćini

Župnik Župe Baćina i Plina – Stablina fra Kristijan Perković, na blagdan zaštitnika Župe Baćina – sv. Jurja, u nedjelju 23. travnja predslavio je misno slavlje u crkvi sveca u Zavodu.

Sama proslava bila je u znaku započetih radova na obnovi crkve, koja je dugo već u stanju propadanja. Župnik je iznio podatke oko dosad učinjenih koraka u zaštiti crkve, koja je ujedno i zaštićeno kulturno dobro RH, te svemu poduzetom u suradnji sa Ministarstvom kulture i medija, kao i nadležnim Konzervatorskim odjelom u Imotskom, koji vode stručne poslove. Radovi u unutrašnjosti crkve započeli su 5. rujna 2022. g. prema ponudbenom troškovniku sastavljenom od strane tvrtke FIDES ART , koja je ujedno i izvođač radova. Demontiran je kor crkve, koji je bio u jako lošem stanju, te su izvršeni sondažni radovi samog objekta.

„Kaže ona jedna lijepa, poznata – nije bitan cilj, bitno je putovanje. Tako i ja, ovaj Dom Božji odavno ne gledam kao nešto što treba biti dovršeno, što treba biti uglađeno samo po gledanju, onoga što već postoji u njoj. Jasno je da je to jedna od najljepših slikovnih crkvi u Neretvi i malo dalje. Kada kažemo putovanje je bitno, onda su bitni i svi oni ljudi koje ću susresti, koji će se skupiti oko ovoga Doma da nešto naprave, da učine, a takvih sam već susreo, onih, koji su u onoj tihoj pozadini, doista čine, pa i ovom prilikom im se zahvaljujem“, kazao je vlč. Kristijan.


Na kraju misnog slavlja vlč. Kristijan blagoslovio je početak radova obnove crkve, uz nadu da će se kroz svibanj i lipanj nastaviti započeti radovi, te svim vjernicima čestitao dan zaštitnika. Fra Kristijan je potom slavio misu u crkvi Gospe Fatimske u Stablini, gdje je bilo slavlje prve svete pričesti.

Svi koji žele pomoći u obnovi crkve, savjetom ili prilogom, župnik moli da se jave u župni ured u Stablini ili mogu uplatiti na račun župe BAĆINA-SVETI JURAJ MUČENIK broj: IBAN HR9523400091110493998 SWIFT:PBZGHR2X. Na uplati navesti – ZA OBNOVU CRKVE SV. JURJA U BAĆINI.

Inače u crkvi sv. Jurja za cijelo vrijeme komunističke vladavine nije se mogla slaviti misa. Nije bilo dozvoljeno čak niti popravljanje crkve, iako je bilo vidljivo da se krov urušava. Nakon 1941. prvi put misa je slavljena 1993.godine.

Tekst i foto: Antonija Menalo/MetkovicNET

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi