Ostalo

Pronađena mina iz 2. svjetskog rata na ulazu u Luku Ploče!

Zanimljiv “ulov” su imali pločanski ronioci ovih dana u pločanskom akvatoriju.

Naime, članovi ERK PERISKE Mate Jurić i Josip Ostojić su pronašli ni manje ni više nego njemačku padobransku minu od preko 500 kg. Po trenutnim saznanjima, radi se o minsko eksplozivnoj napravi tip GC (Luftmine) koje su se proizvodile već od samog početka Drugog svjetskog rata i koristile početkom rata za kopnena djelovanja, nešto poslije i za pomorska djelovanja – kao podmorske mine sa magnetnim/akusticnim upaljačima.

U skeniranju terena side imaging sonderom, otkrili smo nekakav željezni predmet dosta zanimljivog i definiranog odraza. Odlučili smo bolje istražiti te smo zaronili na mjesto očitavanja. Vidljivost je bila jako dobra pa se jasno pokazalo na ono sto smo i sumnjali – riječi su pronalazača.


Bomba je pronađena na samom ulazu u Luku Ploče, u neposrednoj blizini buduceg terminala za rasute terete – mjestu gdje je u bližoj budućnosti najavljena gradnja infrastrukture za razvoj terminala za tekuće terete.

Pronalazak je odmah prijavljen nadležnim institucijama te će se vrlo brzo ući u proces uklanjanja/uništavanja minsko – eksplozivne naprave.

Možda ti se sviđa

Ostalo

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Ostalo

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi