Ostalo

Promocija romana “260 dana”

Promocija će se održati 25.2.2016. u 19 h u Narodnoj knjižnici Ploče, a osim autora u promociji će sudjelovati Andrija Pećar, prof. povijesti i Melanija Mijoč, prof. hrvatskog jezika.

Autobiografski kratki roman 260 DANA humanitarca gospodina Marijana Gubine, novi je alat za život svakog pojedinca koji oživljava kulturu čitanja knjige i čisti lice Zemlje, što potvrđuju mnogi učestali primjeri.

Roman ispisan jednostavnim rečenicama, obogaćen osnovnim vrijednostima čovjeka u prvi mah djeluje kao ratna tematika koja upućuje na proces suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj na ratna i poslijeratna zbivanja. No, to je samo djelomično očuvanje novije hrvatske povijesti, a u osnovi je kako i sam autor voli istaknuti, knjiga samopomoći, knjiga koja ukazuje na krizu vjere i morala, ali i potiče na razvoj kulture mira.


Mnogobrojni svjetski i domaći kritičari opisuju Marijanovo djelo kao šok današnjice koji čitatelja budi i vraća u život, a najbolja potvrda istog su odazivi uzvanika na promocije knjige i sama upotreba predmetnog romana – praćenjem medija i osvrta čitatelja ustanovljeno je da jednu knjigu pročitaju 4 osobe, kao i činjenica da je autobiografski roman nezapamćeno zainteresirao mladež. Na inicijativu mladih, mnogobrojne osnovne i srednje škole diljem Hrvatske i zemalja u regiji ugostile su autora knjige prozvavši ga Mirotvorcem, iz čega je proizašao i poznati hrvatski program Mirotvorac. Kao literaturu koriste ga za lektiru, literaturu iz povijesti, literaturu za vjeronauk, ali i za plažu. Zbog toga je 2012. godine postao najčitaniji roman u Hrvatskoj, a time i zainteresirao mnogobrojne inozemne nakladnike.

Roman 260 dana od samog rođenja 14.8.2011. dio je projekta 260 DANA koji se sastoji od tri ključna programa i nekolicine drugih programa proizišlih iz 260 DANA.

– Autobiografski kratki roman preveden na 15 stranih jezika, otisnut na 9 jezika, s nastavkom prevođenja na druge svjetske jezike, ušetao se u mnoge domove, knjižnice, knjižare, kioske, hotele… Njegove rečenice dio su književnih nadmetanja, pedagoških i psiholoških okruglih stolova…

– San svakog autora Marijan Gubina doživljava u samom „početku“ projekta realizirajući svoj plan da Hrvatsko narodno kazalište prepozna autobiografsko djelo te po istom izradi impozantnu kazališnu predstavu istoimenog naziva. Osim Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka zainteresiranost za uprizorenje predstave istoimenog naziva učestalo potvrđuju mnogobrojna europska kazlišta. Zbog respektabilnih festivalskih nagrada publike i struke predstavu 260 DANA u produkciji HNK Osijek svrstavaju u kategoriju najbolje kazališne predstave u cijelosti u sezoni 2014./2015.

– treći „dio“ projekta igrani je film visoke produkcije prilagođen svjetskoj publici – shodno planu provedbe projekta snimanje istoimenog filma očekuje se u 2016. godini, a očekivanje potvrđuje i zainteresiranost inozemnih investitora.