Ostalo

Promocija knjige “Kako ste?”

07. lipnja 2016., u Pučkom otvorenom učilištu Ploče od 20 sati ne propustite promociju knjige “Kako ste?” autorice Barbare Matejčić, nagrađivane novinarke. Jedna od priča je i priča o Stružanki Ivani Nikolac.

Ivana Nikolac, rođena u Šarić Strug. Priča o djevojci koja je voljela život, ples, Šarić Strugu, Veliku Gospu i zabavu. Ples je bio njezina velika ljubav, bila je – i još je – vesela, dinamična, puna života. U Šarić Strugi se dobro sjećaju kako je plesala za tih fešti.

Otkako je 2006. godine, malo prije svog 31. rođendana, u prometnoj nesreći ostala potpuno nepokretna, a to se dogodilo baš na ljeto kada je došla kući za Veliku Gospu, išla je dvaput na feštu ali to više nije bilo isto i prestala je odlaziti. Prošlog ljeta je odlučila opet ići.


07. lipnja s početkom u 20 sati posjetite Pučko otvoreno učilište Ploče i poslušajte priču “KOLOVOZ U ŠARIĆ STRUGI”, ali i ostale životne priče, sudbine na koje je teško ostati ravnodušan.

IVANA

Što zapravo znamo o drugima? Što znači živjeti s psihičkom bolesti, koje sve prepreke mora nadići romsko dijete da bi se školovalo, što prolazi kroz glavu osobi kojoj je čitavo tijelo nepomično, kako preživljavaju obitelji s teškom stigmom nepoželjne nacionalnosti, s kakvim strahovima se bude mlade žene ugnjetavane zbog toga što vole žene, kako izgleda običan dan u životu slijepe osobe? I što ih međusobno povezuje?

Nagrađivana novinarka Barbara Matejčić u zbirci narativno-novinarskih priča uranja u ljudske strahove, poniženja, nepravde, gubitke, ali i ponos i nesalomljivost te nam pruža priliku da nam životi drugih, onih koji žuljaju hrvatsko društvo, budu malo manje nepoznanice.

“KAKO STE?” je knjiga o ljudima koji svakodnevno udaraju o zid nerazumijevanja zbog fizičkih ili psihičkih teškoća, zbog etničke pripadnosti, rase, seksualne orijentacije.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE PLOČE. 07. LIPNJA 2016., 20 SATI

“DOK MOGU MISLITI I ODLUČIVATI, MOGU SVE!”, Ivana Nikolac