Grad i okolica

PROMJENA KOD NADOKNADE PUTNOG TROŠKA Putne naloge za liječenje će izdavati HZZO

Promjena kod ostvarivanja prava pacijenata na nadoknadu putnog troška i prije stupanja na snagu izazvala je ozbiljnu konfuziju. Konfuziju uime nejasnoća i zabrinutosti ljudi radi kojih uostalom putni nalozi i postoje – pacijenata. Jedino komu je jasno jest obiteljskim doktorima kako oni taj dio papirologije više neće ispunjavati. Izmjenama nadležnog Pravilnika odsad će to raditi HZZO. No, gdje su na tom putu pacijenti, oni kojima treba taj putni nalog? Što se za njih mijenja, znači li ovo da po putu do “putnjaka” imaju stanicu više, što će oni koji do HZZO ispostave moraju putovati.

“Dok odeš po putni nalog taman toliko potrošiš, da se više ni ne isplati ići po njega”, jedan je od niza komentara nakon objave novog načina ostvarivanja prava na nadoknadu putnog troška.. A među pitanjima su ona poput: hoće li se putni nalog u HZZO-u morati čekati, što će teško pokretni ljudi, što ovo znači za one kojima je ispostava HZZO-a kilometre udaljena. Ili kako nam piše jedan čitatelj – ovo je, dakle, još jedna prepreka više za pacijente.

Kod liječnika pa u HZZO

Hodogram za pacijente odnosno odgovore na ova pitanja Portal Zdravlje zatražio je u resornom Ministarstvu. Kako su odgovorili – za pacijente nema promjena u ostvarivanju ovog prava.


Osiguranici zadržavaju jednaka prava kao i do sada. Osnovne promjene primjenjuju se na liječnike koji se administrativno rasterećuje u radu. Cjelokupni postupak provjere i odlučivanja o opravdanosti izdanih putnih naloga preuzima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dok izabrani doktori primarne zdravstvene zaštite samo daju tiskanicu za putni nalog, stoji u odgovoru.

Dakle, po tiskanicu i dalje kod svojeg doktora, a potom za ostatak procedure u HZZO. Hoće li se to u ispostavama Zavoda rješavati odmah i na licu mjesta, ne znamo. Ono što još možemo prenijeti jest da u odgovoru kažu kako će službe HZZO-a biti na raspolaganju za otklanjanje nejasnoća. Također, ne znamo točno ni kad stupa ova promjena osim da će to biti osam dana nakon objave izmjena pravilnika u Narodnim novinama.

Tekst: Portalzdravlje.hr

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi