Ostalo

Program proslave Velike Gospe u plinjanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije

DANI VELIKE GOSPE – OBLIČEVAC

Plinjanska crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, u narodu zvana i crkvom Velike Gospe, nalazi se u istočnoj Plini, na brdu Obličevac, nasuprot naplatnoj postaji Karamatići na autocesti. U prošlosti naslovnik crkve bila je Gospa od Blagovijesti koja se slavi 25. ožujka, a s vremenom je titular postala Velika Gospa koja se slavi 15. kolovoza. Crkva je sagrađena 1700. godine, a župnom crkvom postaje nakon osamostaljivanja i stvaranja zasebne župe Plina, odlukom biskupa Stjepana Blaškovića 25. svibnja 1733. godine. Do tada Plina je bila dio velike župe Podjezerje.

Sama crkva nalazi se na prekrasnom položaju na brdu Obličevac odakle se vidi i stara župna kuća kod Kule s kapelicom sv. Paškala, te se pruža pogled na golemo područje nekadašnjeg Jezera i stare plinjanske zaseoke. Sveta misa na koju se narod rado odazivlje slavi se svakog petnaestog u mjesecu na Gospin datum, u petnaest sati, u vrijeme Kristove smrti.


Pred blagdan Velike Gospe vjernici se pripravljaju trodnevnicom koju i ove godine predvode župnici susjednih župa.
U prošlosti slavlju svetih misa, posebno blagdanu Velike Gospe, hodočastili su, bosonogi sa svojim osobnim zavjetom, koračajući preko brda, vjernici i iz okolnih župa: Borovci, Struga, Staševica, Desne, Rogotin.