Ostalo

Priznanja najboljim radovima djece i mladih iz Dubrovačko-neretvanske županije

Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik uz pokroviteljstvo Grada Korčule u petak 20. svibnja 2016.g. je u Centru za kulturu Korčula dodijelio priznanja najboljim radovima djece i mladih iz Dubrovačko-neretvanske županije pristiglih na Natječaj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Radi se o natječaju za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite, a ima za cilj podizanje svijesti o postojanju rizika od katastrofa. Teme za izradu radova vezane su za prirodne i tehničko – tehnološke nesreće i katastrofe koje se pojavljuju u Hrvatskoj i u svijetu, kao i uz djelovanje žurnih službi.

Svečanost i izložbu u Centru za kulturu Korčula otvorili su pročelnica PUZS Dubrovnik Ana Kordić i zamjenik gradonačelnika Grada Korčule Marko Skokandić, dok su svečanost svojim dolaskom uveličali i predstavnici Županijske vatrogasne zajednice, Policijske postaje Korčula, HGSS Stanice Orebić, Gradskog društva Crvenog križa Korčula i Ekološko-ronilačkog kluba Korčula koji su također sudjelovali u dodjeli priznanja nagrađenima.


U kategoriji likovnih radova učenika i učenica osnovnih škola od I. do IV. razreda treću nagradu osvojila je Mia Milovčević, učenica 4. razreda OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika, drugu nagradu osvojio je Mladen Foretić, učenik 4. razreda OŠ Petra Kanavelića iz Korčule, dok je dobitnica prve nagrade Jelena Bautović, učenica prvog razreda OŠ Janjina. Nagrade dobitnicima uručio je Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

U kategoriji likovnih radova učenika i učenica osnovnih škola od V. do VIII. razreda treću nagradu osvojila je Nina Violić, učenica osmog razreda OŠ Kuna, drugo mjesto pripalo je Petri Matić, učenici 6. razreda OŠ Petra Kanavelića iz Korčule, a prvu nagradu osvojila je Zrinka Fabris, učenica 7. razreda OŠ Petra Kanavelića iz Korčule. Nagrade dobitnicima uručio je član HGSS Stanice Orebić Ranko Klisura.

U kategoriji literarnih radova od I. do IV. razreda osnovnih škola treću nagradu osvojila je Matea Krešić, učenica 3. razreda PŠ Montovjerna iz Dubrovnika, drugo mjesto osvojio je Dario Kandić, učenik 2. razreda OŠ Vladimir Nazor iz Ploča, a prvo mjesto osvojila je Mara Pančić, također učenica 3. razreda PŠ Montovjerna iz Dubrovnika. Nagrade dobitnicima uručio je načelnik Policijske postaje Korčula Zdravko Đula.

U kategoriji literarnih radova od petog do osmog razreda drugu nagradu osvojila je Marijana Bušković, učenica 8. razreda OŠ Gruda, dok je prvu nagradu osvojio Antun Pendo, učenik 5. razreda OŠ Gruda.

U kategoriji foto radova učenika srednjih škola prvo, drugo i treće mjesto za zajedničke radove osvojili su Antonia Bačić i Ivan Mašković, učenici 1. razreda Gimnazije SŠ Blato. Nagrade dobitnicima uručio je predsjednik Ekološko-ronilačkog kluba Korčula Frano Fabris.

U kategoriji likovnih radova djece starije predškolske dobi treće mjesto osvojila je Paula Jelavić, polaznica Dječjeg vrtića „Župa dubrovačka“, drugo mjesto osvojio je Josip Roso iz Dječjeg vrtića “Orebić”, dok je prvo mjesto osvojila Lana Urban iz Dječjeg vrtića „Korčula”. Nagrade dobitnicima uručio je zamjenik gradonačelnika Grada Korčule Marko Skokandić.

U kategoriji likovnih radova učenica i učenika s posebnim obrazovnim potrebama treće mjesto osvojio je Ivan Bagavac, učenik 8. razreda OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika, drugo mjesto osvojio je Stjepan Batistić iz OŠ Petra Kanavelića iz Korčule, a prvo mjesto je osvojila je grupa učenika od 1. do 4. razreda OŠ Ivana Gundulića. Nagrade dobitnicima uručila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Korčula Marijana Milat.

Kako većina dječjih radova prispjelih na natječaj obrađuje temu požara i vatrogasce, prisutnima se na kraju obratio i zapovjednik DVD Korčula Žitomir Lozica koji je djeci još jednom zahvalio na uloženom trudu uz riječi „crtajte nas i dalje“.

Svečanost su posebno uveličali mališani Dječjeg vrtića Korčula koji su program obogatili recitacijom i plesom.

Zahvaljujući iznimnom trudu ravnateljice Centra Lane Filippi Brkić gotovo 200 likovnih, literarnih i foto radova izloženo je u Centru za kulturu Korčula i tamo će se moći razgledati idućih 15-ak dana.

Tekst: www.dubrovacki.hr
Foto: Osnovna škola Vladimira Nazora