Ostalo

Priopćenje za medije Veterana 116. brigade HV povodom izdanja dnevne tiskovine “Slobodna Dalmacija”

Priopćenje koje smo dobili od Veterana 116.brigade HV prenosimo u cijelosti:

Povodom izdanja dnevne tiskovine “Slobodna Dalmacija” dana 04.08.2017. godina te poklona čitateljima s naljepnicama s grbovima dalmatinskih postrojbi iz Domovinskog rata ostali smo neugodno iznenađeni a njeni ratni pripadnici duboko uvrijeđeni jer grb 116. brigade HV koji se nalazi u tom umetku nikada nije predstavljao ovu postrojbu.

Smatramo da ovo nije slučajno jer uredništvo ove tiskovine ima pravi znak brigade (u više navrata a povodom obilježavanja obljetnica 116. brigade obljavljene su slike poginulih pripadnika sa službenim grbom 116. brigade HV-a), a osim toga na internetu se lako može pronaći službeni grb 116. brigade HV (o kojoj ima cijeli članak i na Wikipediji). Obitelji poginulih pripadnika, ranjeni i oboljeli pripadnici kao i svi pripadnici koji su prošli kroz ovu proslavljenu ratnu neretvansku postrojbu očekuju minimalno ispriku i tiskanje zasebnog grba 116. brigade HV-a u narednim danima zbog  omalovažavanja s grbom ove ratne postrojbe.


Veterani 116. brigade ne dozvoljavaju da se omalovažava službeni grb (isti se nalazi na stijegu koji se nosi na brojnim obljetnicama u mimohodu ratnih postrojbi iz Domovinskog rata) koji krasi ratni stijeg pod kojim su se borili i čije su najveće zasluge za obranu doline Neretve. Pogotovo to ne zaslužuju oni koji su položili svoje živote pod ovim grbom.

Očekujemo da uredništvo “Slobodne Dalmacije” utvrdi okolnosti pod kojima je došlo do ovakvog neugodnog i  uvredljivog  propusta.

Veterani 116. brigade HV