Grad i okolica

PRIOPĆENJE IZ UDRUGE RADOST: Obavijesti za roditelje djece polaznika logopedskih terapija

Poštovani roditelji, s obzirom da ste uključili (ili još niste) svoje dijete s govornim teškoćama u rad našeg logopedskog kabineta želimo Vas obavijestiti o nekim važnim odlukama koje smo donijeli u cilju zadovoljavanja velikih potreba za logopedskim terapijama.


Kao što i sami znate veoma je teško dobiti terapije za djecu kroz zdravstvene i druge institucije, roditelji moraju voditi djecu u Makarsku, Split i druge veće centre, plaćati gorivo, trošiti dragocjeno vrijeme, plaćati terapije od 100 kn do 250 kn u privatnika i sl. Ili čekati mjesecima na terapije što nije dobro jer rana intervencija je veoma važna za ishod rehabilitacije.

Žalosno je da mi roditelji moramo osnivati udruge, pisati projekte za zapošljavanje stručnjaka i zapostavljati druge članove obitelji da pomognemo svom djetetu kojemu treba zdravstvena ili druga skrb.

Cijenjeni roditelji, zbog deficitarnosti logopeda na našem području i nažalost neučinkovitosti sustava da našoj djeci i nama roditeljima omogući dostatnu i kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu skrb vodstvo Udruge Radost je odlučilo zaposliti još jednog logopeda i time smanjiti veliku listu čekanja za preko 35 djece za neophodnim logopedskim terapijama.

Podsjetit ćemo vas da je Udruga Radost neprofitna organizacija, osnovana 2000 g. na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju i ostvaruje financijska sredstva putem članarina, donacija i natječaja Grada Ploča, Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Državnog ureda za demografiju i mlade, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Europskog socijalnog fonda i dr.

Sva dobivena sredstva su namjenska i traže veliki angažman za apliciranje, provođenje i izvještavanje projekata koji traju od 6 mjeseci do najviše 3 godine i uvijek postoji mogućnost za neodobravanje projekta ili nedostatka natječaja. Udruga trenutno provodi 6 projekata, ima 17 zaposlenika (osobni
Asistenti, pomoćnici u nastavi, kordinatori i voditelji projekata, 2 logopeda), honorarno 2 vanjska stručna suradnika, službeno knjigovodstvo, plaćamo sve režije i prostor u najmu Državnog ureda za imovinu.

Udruga ima licenciju za provođenje socijalnih usluga psihosocijalne podrške od resornog ministarstva. Naše dvije logopedice su diplomirale logopediju, njihov rad je odobren od strane ministarstva, imaju stručno iskustvo i zaposlene su u udruzi u radni odnos sa VŠS i VSS stručnom spremom na neodređeno vrijeme sukladno plaćama u državnoj upravi odnosno socijalnoj skrbi.

Plaće su osigurane dijelom iz natječaja Grada Ploča, ministarstva rada i članarina redovnih članova udruge.
Vrijedi spomenuti da je većina socijalnih usluga u udruzi potpuno besplatna za članove osim za logopedske terapije za koje smo uveli sufinanciranje od strane roditelja u iznosu od 50,00 HRK za terapiju koje se uglavnom odnose na nedostatni dio plaća logopeda, kupnju didaktičkih i drugih materijala potrebnih za rad u kabinetu, troškove printanja i izrade vježbenica, tisak diploma za djecu, kupnju Božičnih darova, troškove grijanja i klimatizacije, sredstava za održavanje prostora i dezinfekciju.

Udruga je opremila prostor i nabavila Digitalni logopedski set i Cocolingo digitalnu vježbenicu koja se može koristiti kod kuće u slučaju da je dijete bolesno i ne može dolaziti na terapije.
Promjene koje uvodimo odnose se na prioritet i prednost u pružanju usluga logopedskih terapija za članove udruge za koje ostaju isti uvjeti i cijena sufininciranja roditelja putem mjesečnih članarina (50,00 HRK) po terapiji .

Naglašavamo da pružatelji usluga koji se financiraju dijelom iz državnog proračuna moraju voditi evidenciju korisnika sa osobnim podacima (OIB, anamneze, liječnički nalazi, procjene, mišljena itd.) uz naravno zaštitu osobnih podataka koje moraju predočiti na uvid na zahtjev resornog ministarstva.
Stoga Vas molimo da ispunite pristupnice o članstvu za Vas i dijete, potpišete privolu o vođenju osobnih podataka (ukoliko niste do sada) i ispunite anonimno evaluacijski listić o zadovoljstvu pružanjem dosadašnjih usluga logopedskih terapija i sve donesete u udrugu prilikom dolaska na slijedeću terapiju.

Članstvo u udruzi prestaje danom Vašeg usmenog ili pismenog zahtjeva ili prestankom terapija za Vaše dijete.

Također Vas molimo da se pridržavate ugovorenih termina, da na vrijeme obavijestite logopeda o opravdanom nedolasku na termine da bi mogao uključiti neko drugo dijete s liste čekanja, da po dijete dolazite u točno dogovoreno vrijeme da logoped može raditi s drugim djetetom po dogovorenom terminu.

Ukoliko imate neke ideje, prijedloge za pokretanje nekih akcija u cilju prikupljanja sredstava za rad logopedskog kabineta (npr. nove klime) i ostalih rehabilitacijskih programa, ukoliko poznajete stručnjake koji bi volontirali u našoj udruzi ili biste s nama vodili kampanju i zagovaranje poboljšanja kvalitete života djece s teškoćama i njihovih obitelji u našoj sredini molimo Vas da nam se javite.

Ako ne želite postati član naše udruge molimo Vas da nas što prije obavijestite na broj mob : 0955682946 da se dogovorimo o uvjetima pružanja daljnih usluga.

U nadi da ćemo bar malo pomoći u rješavanju problema koje kao roditelji želite otkloniti na dobrobit
Vašeg djeteta i Vaše obitelji ,

Srdačan pozdrav,
Nada Boras
roditelj i predsjednica udruge Radost Ploče

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi