Ostalo

Prije 26 godina život je izgubio Andrija Matijaš Pauk: “Bio je uzor svim pripadnicima 4. gardijske brigade”

Godišnjica je pogibije jednog od najvećih heroja Domovinskog rata, legende 4-te gardijske brigade, Andrije Matijaša Pauka. Izgubio je život prije 26 godina na samom završetku rata u Bosni i Hercegovini u operaciji Južni potez.

Sudjelovao je u najvažnijim operacijama Hrvatske vojske, piše HRT.

Bio je zapovjednik oklopno-mehanizirane bojne svoje 4-te brigade, koja je po njemu poslije dobila i ime – Pauci. Karizmatični general ostat će upamćen i kao ratnik koji je izveo tenkove na Dinaru.


– Kako vrijeme prolazi sve je teže. Sve više nedostaje, kazala je Nada Matijaš, udovica Andrije Matijaša Pauka. General Andrija Matijaš Pauk je istinski junak Domovinskog rata, kazao je Damir Krstičević, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade.

– Bio je hrabran, odvažan, pošten, moralna vertikala i bio je uzor svim pripadnicima 4. gardijske brigade. On je od mladih ljudi stvarao neustrašive ratnike, dodao je Krstičević.

Andrija Matijaš Pauk rodio se 1947. u Marini kod Trogira. Bio je pripadnik 4. gardijske brigade. Borio se među ostalim za Dubrovnik, u šibenskome i zadarskom zaleđu, u operaciji Maslenici, Zimi 94., Skoku 1, Skoku 2, Ljetu 95. Za vrijeme Oluje sa svojim je tenkistima ušao u Knin kao zamjenik zapovjednika te poznate splitske brigade. Ranjen je više puta, a poginuo je 1995. godine, na kraju rata u akciji “Južni potez” u Mrkonjić-Gradu u BiH.