Ostalo

Preminuo je fra Vinko Prlić, župnik Župe Staševica

U 78. godini života iznenadnom smrću napustio nas je fra Vinko Prlić.

Gradsko vijeće grada Ploče dodijelilo je 25. svibnja 2012. godine nagradu Grada Ploča za životno djelo župniku Staševice, fra Vinku Prliću, za nesebični doprinos u izgradnji i sanaciji crkava, te unapređenju kulturnog i duhovnog života Župe.

Fra Vinko (Marinko) Prlić rođen je 22. srpnja 1940.godine u Sovićima (Općina Grude, BiH). Osnovnu školu završio je u Sovićima, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju i Zagrebu. Bogosloviju je završio u Makarskoj, gdje je zaređen za svećenika H.srpnja 1966.godine. Svećeničku je službu započeo u Metkoviću. Prefekt je Sjemeništa u Sinju. Godine 1977. imenovanje župnikom Miljevaca, gdje pokreće župni list “Miljevci”. Od 1982. do 1991.godine župnik je Prološca gdje pokreće župni list “Proložac”.


Godine 1991. imenovanje gvardijanom, župnikom i dekanom u Imotskom, gdje nastavlja sa izdavanjem lista “Grad na gori”. Od godine 1997. župnik je Zmijavaca, te nastavlja sa izdavanjem lista “Zmijavci”. Godine 2006. imenovanje župnikom Staševice gdje pokreće izdavanje župnog lista “Staševica”.

U Staševici se zauzima za izgradnju brdskih cesta do starih crkava. Godine 1992. i 1993., za vrijeme službe u Imotskom, sudjelovao je o organiziranju i pružanju pomoći kod izlaska oko Židova iz okupiranog Sarajeva. Na molbu Caritasa zagrabačke nadbiskupije, predstavnici Židovske zajednice dr. Vladimiri Šalomon (koji je bio glavni voditelj i pregovarač) i Abinud Bencion došli su u Imotski i bili smješteni u samostanu, gdje im je gvardijan fra Vinko Marinko Prlić pružao svu potrebnu pomoć i smještaj za Židove koji su dolazili iz okupiranog Sarajeva, kao i pomoć u organiziranju dostave hrane Židovima u Sarajevu.

U znak zahvalnosti Vlada Izraela formirala je delagaciju koja je posjetila samostan u Imotskom 16. rujna 1992. godine kako bi uručila zahvalu “za pomoć koju su dobili u Imotskom od svećenika u samostanu” koju su potpisali istaknuti Židovi gosp. Ben-Shachar Samuel, pukovnik Izraelske vojske i gosp. Raviv Tuvya, voditelj židovske agencije u Budimpešti.

Odlukom Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana odlikovanje Redom hrvatskog pletera 26.svibnja 1998.godine.

Obitelji i prijateljima iskrena sućut.