Ostalo

Predstavljen program “AKTIVNI U ZAJEDNICI” zaklade Kajo Dadić

PREDSTAVLJEN PROGRAM “AKTIVNI U ZAJEDNICI”

Danas je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Ploče održano predstavljanje programa “Aktivni u zajednici” zaklade Kajo Dadić.

Cilj programa je osnaživanje društvenog kapitala kao važnog akumulatora razvoja lokalnih zajednica, poticanje i razvoj svijesti davanja u općekorisne svrhe.


Predavač je istaknuo da se programom želi potaknuti provođenje društvenih programa na dobrobit zajednice: “Program koji ćemo mi provoditi u vašoj lokalnoj zajednici potiče zajednicu da radi nešto za opće dobro, za cijelu zajednicu. On potiče stanovnike da razmišljaju o problemima koji muče zajednicu i o onome što oni mogu kao grupa učiniti za zajednicu. Također ih potiče da preuzmu odgovornost za boljitak zajednice i za jedan bolji život unutar nje”.

Programom Aktivni u zajednici Zaklada Kajo Dadić okuplja organizacije koje se žele educirati o društvenom kapitalu i o načinu kako se organizira i prikupljaju sredstva u lokalnoj akciji kojom će se zajedničkim djelovanjem riješiti uočeni problemi i poboljšati kvaliteta življenja u zajednici.

Provođenje programa započelo je početkom 2018. te će trajati četiri godine. U ovoj godini u projektu sudjeluje 15 lokalnih zajednica iz Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. U našoj županiji program se provodi u Pločama, Opuzenu i Metkoviću.

U tijeku su inicijativni posjeti lokalnim zajednicama koje sudjeluju u programu, nakon čega će uslijediti izravno sudjelovanje sa zajednicama od edukativnih radionica do provođenja projekata značajnih za zajednicu.

Tekst i foto: Pučko otvoreno učilište Ploče