Ostalo

Predstavljanje Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora u SC-u Zagreb

„Slijedeći pozitivnu praksu najrazvijenijih zemalja svijeta i preporuke Europske unije, Hrvatska je prepoznala mlade ljude kao svoj intelektualni kapital. Stoga i hrvatske državne institucije, Ministarstvo poduzetništva i obrta te Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije prepoznaju u njima razvojni potencijal za bolju budućnost naše zemlje i kvalitetu života. Imajući u vidu formiranje kompetentnog i stručnog kadra koji će znati ojačati gospodarstvo Hrvatske odgovarajućim poduzetničkim aktivnostima, sustave podrške za mlade, akademske građane koji se tek trebaju otisnuti na tržište rada, smatramo elementarnim dijelom svakog razvijenog društva“ poručio je danas Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta otvarajući predstavljanje Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora u Studentskom centru u Zagrebu. Riječ je o projektu koji je namijenjen studentima završnih godina studija, a osmišljen je kao virtualna platforma na kojoj studenti mogu uz pomoć iskusnih mentora razvijati svoje poslovne ideje i postati poduzetnicima i prije završetka studija. Studentima uključenim u projekt, na raspolaganju su program mentorstva i podrška pri razradi poduzetničke ideje te mogućnost početnog financiranja studentskih poduzeća. Cilj projekta je razvoj studentskog poduzetništva, usvajanje poduzetničkih vještina te pružanje potpore studentskim poduzećima u prvoj godini poslovanja. Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora obogaćuje sustav akademskog obrazovanja praktičnim dijelom koje nadopunjuje teoretsku podlogu i ubrzava proces adaptacije studenata za konkretne potrebe na tržištu rada.

Maras je naglasio kako se povezivanjem visokoškolskih institucija s poslovnim sektorom želi potaknuti aktivnost i stvaranje poduzetničkog razmišljanja, a država je tu da studentima pomogne u prvim koracima njihovog kretanja u poduzetničke vode. Mrežu studentskih poduzetničkih inkubatora trenutno je uključeno ukupno 122 mentora, 27 visokoškolskih institucija te sedam poduzetničkih potpornih institucija.

Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a dodao je kako državne institucije imaju dužnost i odgovornost pružiti podršku mladim poduzetnicima u njihovom najosjetljivijem trenutku poslovnog stasanja te kako HAMAG-BICRO sa zadovoljstvom izvršava tu zadaću putem Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora kao kvalitetne virtualne platforme za razvijanje studentskih poduzeća. Svoja poslovna iskustva i izazove s kojima su se u prvim danima poslovanja susreli, sa studentima su podijelili Doris Pinčić i Robert Kurbaša, glumci i vlasnici zabavno-edukativnog centra Kupid d.o.o., Mario Žderić, direktor start up tvrtke XEE Tech – Mobilne aplikacije d.o.o. koja je već osvojila srebrnu medalju na 37. hrvatskom salonu inovacija – INOVA 2012 za projekt “9pm”, Marina Orsag, stand up komičarka i suosnivačica prvog hrvatskog i regionalnog kluba komedije Studio Smijeha, Petar Šimić, jedan od osnivača udruge eSTUDENT i glavni direktor tvrtke Primacošped, Tihana Šenjug iz udruge eSTUDENT koja je predstavila aktivnosti Udruge i devetogodišnji projekt Business Plan Contest te Mario Pavić, predstavnik studentskog tima, jedan od autora sustava Croatia Rescue koji je osvojio prvo mjesto na ovogodišnjem natjecanju Business Plan Contest. Zajednička poruka svih sudionika bila je da su upornost, vjera u sebe, spremnost na učenje i brzo reagiranje na promjene na tržištu glavni preduvjeti za poslovni uspjeh.


Otvaranjem profila na službenoj stranici www.mspi.hr, studenti dobivaju mogućnost umrežavanja s drugim studentima i mentorima te komuniciranja u otvorenim grupama. Nakon popunjavanja obrasca ‘Imam ideju!’, student odabire odgovarajućeg mentora, ovisno o djelatnosti na koju se njegova poslovna ideja odnosi.