Ostalo

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Ove školske godine naši učenici osmih razreda sudjelovali su u projektu „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. Posjet je trajao od 1. lipnja do 3. lipnja 2017.

U sklopu projekta učenici 8. a, b i c razreda, u pratnji svojih razrednika Vlade Barbira, Marine Burđelez i Monike Bušurelo te školskog pedagoga Nikice Glavora, posjetili su Memorijalni centar Domovinskog rata, u kojem su imali noćenje, doručak, ručak i večeru.

Tu su slušali predavanja o Domovinskom ratu te Bitci za Vukovar. U pratnji vodiča obišli su memorijalne lokacije: Ovčaru, Opću bolnicu Vukovar, Memorijalno groblje Vukovar, Trpinjsku cestu i Vukovarski vodotoranj. U sklopu Memorijalnog centra niz je postava koje su učenici razgledali: Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar, Prikaz srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“, Izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu, Eksponati na otvorenom, Simulacija bojnog polja „Ojačana brigada u obrani“.


Sam Memorijalni centar Domovinskog rata smješten je u prostorima bivše vojarne 204. vukovraske brigade. To je prostor koji predstavlja središnju točku svih aktivnosti, lokaliteta i organizacija povezanih sa sjećanjem na Domovinski rat i na tragediju Vukovara.

Tekst: Monika Bušurelo / Osnovna škola Vladimira Nazora u Pločama
Fotografije: Osnovna škola Vladimira Nazora u Pločama