Grad i okolica

Posjet pločanskih osnovnoškolaca GKM u Splitu

Posjet Gradskom kazalištu mladih Split, osim što je razveselio sve petaše i šestaše, uvelike je obogatio njihov kulturni razvoj potičući njihovu istraživačku znatiželju, razvijajući medijsku pismenost i izgrađujući ih kao mladu kazališnu publiku.

U novoj predstavi GKM-a dramski likovi Slavoljuba i Ruđer kroz dopadljive igre upoznaju publiku s hrvatskim izumiteljima. I kao što su hrvatski izumitelji obogatili svijet mnogim sjajnim i korisnim izumima, Slavoljuba i Ruđer obogatili su ovu edukativnu predstavu svojom simpatičnom interakcijom s publikom.

Pridržavajući se kazališnog bontona, razveselili su svoje učiteljice hrvatskog jezika i razrednice i potvrdili kako je kazalište druga vrsta učionice. A zajednička šetnja osunčanom splitskom rivom uz razgovor o Marku Maruliću zaokružila dan namijenjen kulturi.


Učenici su aktivno sudjelovali i pažljivo pratili predstavu, a svoje su zadovoljstvo iskazali dugim pljeskom na kraju predstave.

Ovaj originalno napisan dramski tekst mladim gledateljima donosi niz vrlo zanimljivih aspekata. Prije svega upoznaje ih s činjenicom da je Hrvatska uistinu dala svijetu začuđujuće velik broj izumitelja i inovatora, te ih upoznaje s njihovim sudbinama kroz duhovite biografske crtice. Uz to, pričajući o takvim znanstvenim doprinosima, kod mladih ovaj tekst pobuđuje inspiraciju, nudi im priče koje vrednuju hrabrost i viziju, koje govore o ljudima koji su bili ispred svog vremena i koji su svojim vizionarskim poduhvatima gurali naprijed povijest svijeta. Priče o hrvatskim izumiteljima djeci dokazuju da su inovatori, izumitelji i znanstvenici dolazili i iz malih sredina, iz običnih obitelji i da su za njihov uspjeh najzaslužniji bili upravo znatiželja, neumorno istraživanje i učenje, ali i mašta, ne prihvaćanje ograničenja.

Nakon predstave, za učenike petog razreda osmišljen je edukativni obilazak lokacija vezanih za život i djelovanje Marka Marulića, oca hrvatske književnosti. Kod Marulićevog spomenika na Voćnom trgu održan je kviz kojim je učiteljica Ivana provjerila koliko su je pažljivo učenici slušali. Kao najbolje poznavateljice Marulićevog života pokazale su se učenice 5.a razreda: Iva Žderić i Nera Despot. Za pokazano znanje dobile su zasluženu diplomu i prigodni poklon.

Posjet su organizirale i aktivnost uz pomoć razrednika provele učiteljice hrvatskog jezika Ivana Pudar Pećar i Marina Burđelez.

 

Osnovna škola “Vladimir Nazor” Ploče

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi