Ostalo

POREZNE IZMJENE – Što nas sve čeka od 1. siječnja: Plaće rastu svima, no oni koji vole piti kavu i sok plaćat će više

S početkom 2020. na snagu je stupio paket zakona koji reguliraju četvrti krug porezne reforme, a o čemu se konkretno radi pojašnjava nam portal rtl.hr

Vlada je, prilikom predstavljanja četvrtog kruga porezne reforme najavila da novo porezno rasterećenje građanima donosi 2,4 milijarde kuna više u džepovima.

 


Mladi do 30 godina plaćaju manji porez na dohodak

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak smanjen je porez na rad mladih osoba i to umanjenjem obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina, a za 50 posto za one od 26. do 30. godine. Mladi će te porezne olakšice moći koristiti do visine godišnje porezne osnovice od 360 tisuća kuna, no tu će pogodnost osjetiti tek 2021. godine po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2020. godinu.

 

PDV za jela i slastice u izvan ugostiteljskih objekata 13 posto

U sustavu PDV-a zadržana je opća stopa PDV-a na 25 posto, dok se snižena stopa od 13 posto primjenjuje na pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Tako su ugostitelji već u novogodišnjoj noći prilagodili softvere za fiskalizaciju računa, jer su do ponoći na jela i slastice obračunavali PDV od 25 posto, a od ponoći po stopi od 13 posto.

 

Porez na dohodak – osobni odbitak raste s 3.800 na 4.000 kuna

Obveznici poreza na dohodak već bi u siječnju s isplatama plaća za prosinac trebali dobiti 50-ak kuna veću plaću s obzirom da je s početkom 2020. godine osnovni osobni odbitak povećan za 200 kuna, s 3.800 na 4.000 kuna.

 

Porez na dobit

Izmjenama Zakona o porezu na dobit od početka ove godine podignut je prag ostvarenih prihoda za plaćanje poreza na dobit po stopi od 12 posto s 3 milijuna kuna na 7,5 milijuna kuna. Stopa poreza na dobit tako od 18 posto tako ostaje za one koji ostvare godišnji prihod veći od 7,5 milijuna kuna.

 

Posebni porez na kavu i sokove

Izmjenama u sustavu posebnih poreza na kavu i bezalkoholna pića uvodi se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka. Vlada bi u roku od tri mjeseca trebala donijeti uredbu iz koje će se točno znati koliko ćemo plaćati porez na sokove.

 

Tekst: N.C. / rtl.hr
Ilustracija: pixabay.com

 

Tag