Ostalo

Ponosni otac Ivan Pavlović: Moj će Jure dovesti Hollywood na Neretvu

Planetarni uspjeh mladog Pločanina Jure Pavlovića na Berlinaleu i dalje je tema razgovora u dolini Neretve.

Njegov film “Piknik” ponio je europskog Oscara za najbolji kratkometražni film, čime se Pavlović svrstao među svjetski poznate Hrvate.

Jure Pavlović (1985.) filmsko je obrazovanje stekao na studiju filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dodatna znanja stekao je radeći kao asistent režije na dugometražnim filmovima te sudjelujući na raznim međunarodnim filmskim radionicama. Njegov prvi profesionalni kratkometražni igrani film “Pola ure za baku“ nagrađen je Zlatnom uljanicom na Danima hrvatskog filma te je prikazan na brojnim uglednim međunarodnim festivalima.


Zbog Jurina uspjeha u Berlinu ponosne su čitave Ploče i dolina Neretve. Ipak, najveću sreću dijele njegovi roditelji majka Dubravka, poznata pločanska liječnica, i otac, kapetan Ivan Pavlović, dugogodišnji direktor Luke Ploče. Ivan je rođen u Studencima u općini Ljubuški.

– Kao i svaki otac, ponosan sam na sinov uspjeh. Ne znam što bih još tu dodao. Jednostavno smo presretni – rekao nam je Ivan Pavlović.

– To je poglavito njegov uspjeh. Jure je uvijek bio kreativan, od malih nogu, a obitelj je tu samo potpora – dodao je, naglasivši da će najavljivani dugometražni film “Samo zatvori oči” snimati upravo u dolini Neretve. – Središnja tema bit će dolina Neretve i ljudi vezani uz nju – zaključio je Ivan Pavlović.

Dodajmo kako će, za razliku od “Piknika”, koji se bavi odnosom oca i sina, novi film prikazati odnose majke i kćeri.

– Naš Neretvanin iz Ploča Jure Pavlović izrazito je talentiran i kvalitetan redatelj koji pripada generaciji koja stasava i pronalazi svoje mjesto u hrvatskoj filmskoj kulturi, to više mi je drago da je njegov film “Piknik” osvojio nagradu Europske filmske akademije za kratkometražni film – ističe Augustin Zonjić osnivač i direktor Opuzen film festivala, koji podsjeća da je ovo druga godina zaredom da hrvatski film osvaja upravo tu nagradu, te se od mladih nada hrvatskog filma, kao što je i Pavlović, očekuje vidjeti još više i još bolje.

– Ponosan sam na Jurin uspjeh i kao njegov prijatelj i iznimno mi je drago da je prije nekoliko godina predstavio svoj rad i na Opuzenskom festivalu na opće oduševljenje publike. Uvjeren sam kako će njegov rad, a i rad drugih mladih redatelja, zasigurno biti honoriran sličnim nagradama u budućnosti. Važno je na kraju da hrvatska kinematografija kroz mlade redatelje konačno pronalazi svoje mjesto u europskom filmu i vjerujem da nas u budućnosti čekaju i još bolje godine – naglasio je Zonjić.

Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija