Ostalo

Policija pojasnila što je točno zabranjeno i pod kojim uvjetima smijete boraviti na otvorenom

Stožer Civilne zaštite RH jučer je donio mjeru strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana. Ova Odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj ljudi.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je poželjno boraviti vani, međutim nije poželjno biti u bližem socijalnom kontaktu. ‘Potrebno je biti na distanci od dva metra. U užim gradskim područjima trebaju se izbjegavati, primjerice, trgovi, no boravak u širem otvorenom prostoru je u redu’, rekao je.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova pojasnili su što je točno zabranjeno, što će biti kažnjavano, a što ćete i dalje smjeti raditi, donosi Jutarnji list.


Što je točno zabranjeno?

‘Od danas su na snazi mjere koje je donio Stožer civilne zaštite, a koje znače ograničavanje kretanja po javnim površinama u najvećoj mogućoj mjeri. Nikome nije zabranjeno izaći iz kuće, ali to mora biti minimalno zato što je na snazi odluka koja u bitnome ograničava sva kretanja po javnim površinama, trgovima, parkovima…’, poručili su iz MUP-a.

Pod kojim uvjetima građani smiju boraviti na ulicama, sjediti u parkovima, šetati po trgovima? 

‘Šetnja na otvorenom nije zabranjena, ali grupna druženja, pa bile to i šetnje, primjerice, u Maksimiru ili na Medvednici više nisu dozvoljena. Ono što se događa u stvarnosti, na terenu, jest činjenica da se mnogi građani ne pridržavaju savjeta epidemiologa (održavanja minimalnog razmaka od drugih osoba, nap. a.) o boravku na otvorenom.’

U kojim je situacijama danas policija tjerala ljude s javnih površina?

‘Relevantno je ono što je danas odlučio Stožer civilne zaštite. A to na terenu znači da će policija i dalje svim svojim raspoloživim vozilima krstariti i tijekom dana svjetlima, sirenama i megafonima upozoravati građane – ukoliko nije nužno da budu vani – da se upute svojim kućama. A ukoliko policijski službenici ugledaju grupu ljudi koja se druži na javnim prostorima, naredit će im da se raziđu, odnosno da se upute svojim kućama’.

Hoće li policija kažnjavati ljude?

‘Policija će na cesti, na javnim površinama, građanima izdavati naredbe da se upute svojim kućama. Tko ne postupi po naredbi policijskog službenika može biti kažnjen’, kažu u MUP-u.