Ostalo

Pogledajte prvu interaktivnu kartu procjene rizika od požara

U rujnu prošle godine više od 300 vatrogasaca iz cijele zemlje borilo se čak 24 sata s požarom na Pelješcu. Posljedice su bile katastrofalne – opustošeno je više od 600 hektara zemlje, a plamen je progutao i četiri obiteljske kuće.

S novom ljetnom sezonom ponovno dolazi opasnost od mogućeg izbijanja požara, no ovoga puta vatrogasci, civilna zaštita, lokalne vlasti, vojska i sve ostale službe na raspolaganju imaju alat koji će im uvelike olakšati planiranje prevencije i pripravnosti. Riječ je o interaktivnim kartama procjene rizika od požara za područje južne Dalmacije, od Omiša pa sve do granice, koje je korištenjem servisa Copernicus Emergency Management te uz pomoć Ministarstva unutarnjih poslova izradila Hrvatska udruga za krizni menadžment (HUKM).

Karte prikazuju razinu rizika za pojedino područje, izloženost i ranjivost područja požaru, poremećaje u prometu te potencijalne putove “bez prolaza” koji mogu dodatno ugroziti žvote prilkom evakuacije, do moguće brzine širenja požara preko vegetacije, utjecaja turističke sezone, mogućnost evakuacije i reagiranja, a prilagođena je i za građane koji u samo nekoliko klikova mišem mogu saznati je li njihova kuća u opasnoj zoni, javlja Jutarnji list.


Ovo je prva karta takve vrste za požare u Hrvatskoj, a njezin potencijal prepoznala je i Europska komisija koja je financirala projekt u suradnji s EU Joint Research Centreom te ga na nedavnom sastanku Copernicus EMS proglasila “primjerom dobre prakse” koju bi i druge države mogle slijediti.

Cijelu interaktivnu kartu možete pretraživati ovdje.

foto: likemetkovic.hr