Grad i okolica

‘Podupirimo, hrabrimo i podržimo jedni druge. Ne odričimo se našeg identiteta jer se netko krvavo znojio za to‘

Ploče su proslavile Dan zaštitnice Župe – Kraljice Neba i Zemlje veličanstvenom procesijom gradskim ulicama i svetom misom koju je predvodio dekan i vojni kapelan don Branimir Projić, uz koncelebraciju pločanskoga župnika don Ante Bitunjca.


Uz čestitku blagdana zaštitnice pločanske župe, don Branimir je podsjetio kako je danas i 32 godišnjica osnutka Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koje su pod vodstvom Franje Tuđmana i s krunicom oko vrata „oslobodile naš narod od onih koji su ga napadali“. „Ovakvi blagdani uvijek imaju posebnu poruku. Trebamo se upitati kako svoj život staviti na noge, kako prevladati svakodnevne krize i prepreke, a za to nam je potrebna utješna riječ. No, mi se udaljavamo od Boga, a time se udaljavamo jedni od drugih. Bog ne ostavlja čovjeka samog, ne napušta ga unatoč njegovim slabostima. Čovjek se može spasiti samo po Isusu Kristu“, neke su od misli koje je u propovijedi iznio don Branimir, istaknuvši kako je od Boga izabrana Djevica Marija, bez grijeha, da rodi Sina koji će otkupiti svijet. „Majka Marija je bila potrebna da rodi Isusa Krista Spasitelja. A koliko nam je danas potrebna?“, upitao se vojni kapelan i dodao kako je upravo rođenjem Isusa Krista od Majke Božje počela povijest spasenja.

Prisjetio se i legendarnog pločanskog svećenika don Petra Mikića, koji je u ovome gradu počeo slaviti misu u baraci, a nakon procesije s kipom Majke Božje 1994. godine odlučio gdje će se graditi crkva. „Don Petra je čuo, osjetio, glas i danas na ovome mjestu imamo crkvu, s kojom je ovaj grad dobio dušu. S ponosom možete slaviti Kraljicu Neba i Zemlje“ rekao je. „Mi se nalazimo na vjetrometini i zato moramo biti jaki i puni pouzdanja u Boga da bismo opstali. Zapitajmo se kolike su žrtve podnijeli naši preci, ali su sačuvali svoju vjeru i svoj jezik. Plaćena je za to velika cijena u krvi. Marija nas preporučuje svome Sinu. Širimo nadu i optimizam i na druge ljude kako bi ih približili Isusu Kristu. Podupirimo, hrabrimo i podržimo jedni druge“, poručio je don Branimir.

Don Ante je na kraju misnog slavlja svima čestitao rođendan, podsjetivši da je danas dvostruko slavlje u Pločama. Osim proslave Dana Grada i Dana zaštitnice Župe, danas je i blagdan Duhova, a Duhovi su rođendan Crkve. „Nemojmo, poput djece, izdavati našu Majku, nemojmo se odricati našeg identiteta jer se netko krvavo znojio za to. Zahvaljujući don Petru izgrađena je crkva od betona, a svi vi u njoj ste živa crkva“, rekao je don Ante.

 

Tekst i fotografije: Ante Šunjić / Dubrovački vjesnik

 

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi