Ostalo

Ploče proslavile Dan grada uz feštu i dodjelu nagrada

U Pločama je održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Ploča i nebeske zaštitnice Kraljice Neba i Zemlje. Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća Davor Mihaljević, uz prisutnost članova gradske vlasti, te brojnih gostiju.

Gradonačelnik Krešimir Vejić dodijelio je nagrade grada Ploča ovogodišnjim laureatima. Skupnu nagradu dobila je Udruga osoba s invaliditetom Ploče – za izniman doprinos unapređenju života osoba s invaliditetom. Nagradu je primio predsjednik Udruge Dragi Juras. Osobna nagrada uručena je Marti Žderić, za izniman doprinos promociji rukometnog sporta i Ploča.

U svečarskome raspoloženju, gradonačelnik Ploča podsjetio je na realizirane projekte u proteklih godinu dana, najavio je nove, a govorio je i o teškoćama koje koče razvoj grada.


– Unatoč recesiji, nikada nisu došle u pitanje isplate plaća, Grad Ploče završio je prošlu proračunsku godinu u plusu gotovo pet milijuna kuna. Naš grad je među desetak u Hrvatskoj po broju velikih investicija, riječ je prvenstveno o lučkim terminalima, izgradnji ulaza u Ploče i sličnim projektima. Ulaganja u komunalnu infrastrukturu su značajna, prošle godine završen je ulaz u Rogotin, investicija vrijedna preko osam milijuna kuna, koju je, uz Grad, financirala Županijska uprava za ceste i Hrvatske vode. Nastavljamo raditi na projektima vodoopskrbe i odvodnje na gradskome području, milijunski iznosi osigurani su za aglomeraciju Ploče, a pohvale ide Javnoj ustanovi “Izvor”, ravnatelju Đinu Zmijareviću Ivanki Pažin. Pet milijuna vrijedna investicija vodovoda prema Banji se realizira, a u pripremi je projektna dokumentacija za vodovod do Komina. Od Hrvatskih voda dobili smo zeleno svjetlo za projekt Crpna stanica Klokun – vodosprema, a u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, rekao je Vejić i istaknuo najnoviju investiciju vezanu za održavanje brodica, gdje je za prodaju zemljišta Grad uprihodio preko dva milijuna kuna.

dan_grada_1

Pitanje opstanka

Pločanski gradonačelnik ukazao je i na probleme s kojima se suočava gradska vlast. Prvenstveno je to pitanje neperspektivnih vojnih objekata koji nikako da se vrate Gradu, usprkos postojanju investitora za izgradnju marine i drugih projekata na tome području.

– Pitanje poljoprivrednog zemljišta pitanje je demografije i opstanka ljudi u dolini Neretve. Zalažem se da mali OPG-i budu zadovoljeni i da se kroz svoja udruživanja kandidiraju za europske fondove. Šteta što nije bilo sluha u Lučkoj upravi Ploče i u Luci Ploče za realizaciju ideje talijanskih gospodarstvenika, koji su preko pločanske luke htjeli dopremati materijal za proizvodnju automobila u Kragujevac, te ga istim putem izvoziti – rekao je Vejić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je projekte koje Županija pomaže, prvenstveno Centar za selektivne oblike turizma u Domu kulture Ploče i poduzetnički inkubator. Izrazio je uvjerenje o opstanku županija i usprotivio se stvaranju “malih državica” u Hrvatskoj.

– Pelješki most je praktički gotova stvar i nadam se da ovi nepotrebni poremećaji u Vladi neće na to utjecati – rekao je Dobroslavić.

Pomoćnica ministra regionalnog razvoja Marija Vučković govorila je o potrebi stabiliziranja javnih financija, te mogućnosti privlačenja sredstva iz EU fondova.

Foto/Tekst: Ante Šunjić, slobodnadalmacija.hr