Ostalo

Ploče i Anconu uskoro će povezati trajekti

Lučka uprava Ploče sudjelovala je najvećem Sajmu transporta i logistike, koji se svake dvije godine održava u Münchenu. Riječ je o vodećoj međunarodnoj manifestaciji posvećenoj logistici, mobilnosti, lukama, IT-u i upravljanju lancem opskrbe, koji je i ove godine okupio najznačajnije poslovne subjekte u Europi i šire, njih više od 2000.

Sajmu su, kao aktivni sudionici, nazočili predstavnici Lučke uprave Ploče: ravnateljica dr. Deša Rathman i njezini pomoćnici Svemir Zekulić i Nena Crljenko-Dropulić. Pri tome su se aktualizirali novi poslovni angažmani s važnim subjektima na području transporta i logistike, s čime je potvrđen značajan napredak u prepoznavanju najveće dalmatinske luke na širem tržištu.

Budući da krovna lučka ustanova, sukladno kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu i prilagodbi potrebama europskog poslovnog okruženja, intenzivira aktivnosti na marketinškom planu i razvoju logistike, održani su brojni sastanci i razgovori sa zainteresiranim potencijalnim partnerima, čime su Ploče dobile na prepoznatljivosti kao značajan faktor u ovom dijelu Europe. Među njima se istaknuo razgovor s predstavnicima privatnih željezničkih operatera iz susjednih zemalja, posebno Mađarske, od kojih pojedini imaju koncesiju za obavljanje željezničkih djelatnosti i u Hrvatskoj.


U razgovorima su istaknuti oblici moguće poslovne suradnje kao i razvoj aktivnosti, čiji intenzitet u velikoj mjeri ovisi o efikasnosti prometnog pravca Ploče-Sarajevo-Budimpešta kojim bi se ostvarila intermodalna povezanost srednje i južne Europe te potaknuo razvoj širokog spektra gospodarske i prometne integracije. Pločanska luka bi u tom slučaju nedvojbeno imala potencijal za jednu od vodećih na ovom dijelu Europe budući da predstavlja polazno odredište na Koridoru Vc.

Najveći iskorak u suradnji postignut je na sastanku s predstavnicima Lučke uprave Ancona tijekom kojeg su dogovoreni prvi koraci u realizaciji suradnje na području informatizacije i logistike posredstvom zajedničkog projekta s kojim bi se prijavili na fondove EU-a i time unaprijedio poslovni sustav i povećala konkurentnost. Istovremeno je aktualizirana tema uspostavljanja trajektne linije između Ploča i Ancone s idejom izravnog povezivanja talijanskog turističkog tržišta s iznimno atraktivnim destinacijama u zaleđu Ploča, kao što su Međugorje, Mostar, ali i dolina Neretve.

Stanislav SOLDO
slobodnadalmacija.hr