Ostalo

Pločanski srednjoškolci na “Fešti o’ fizike – Knin 2019.”

U subotu, 8. lipnja 2019. godine u OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu, održana je “Fešta o‘ fizike”, međužupanijska manifestacija koja okuplja učenike, učitelje, ljubitelje fizike i znanosti, na kojoj su predavanja imali cijenjeni profesori i znanstvenici te su izvođeni brojni zanimljivi pokusi. Na skupu se pričalo o bozonima, fermionima i o CERN-u, a pokusi su se izvodili i u školi i u prirodi. Radilo se o pravoj poslastici za sve ljubitelje fizike!

Poznato je da učenici naše Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Pločama sa svojim mentorom sudjeluju u više projekata HFD-a i postižu zapažene rezultate. „Fešta o fizike“ jedna je od manifestacija revijalnog karaktera na kojoj Škola sudjeluje zadnjih desetak godina i ostavlja dobar dojam, te su zbog toga redovito gosti na ovim susretima.

Profesor Martin Lukanović ističe kako je bio oprezan i nesiguran kada je primio poziv za sudjelovanje na ovoj manifestaciji, ali protekom vremena bio je sve odlučniji da treba otići sa svojim učenicima. Kaže kako je odabrao dva najbolja učenika iz područja fizike u našoj školi, Roka Butigana iz drugog razreda gimnazije i Marka Družijanića iz drugog razreda tehničara za računalstvo. Odlučio se odazvati pozivu organizatora te tako pomoći u realizaciji zadanih ciljeva.


Organizatori su ove godine izabrali temu „Sam svoj majstor“. Kao što ime teme kaže, izvodili su se kućni pokusi. Dogovoreno je da svatko uvježba određeni broj jednostavnih pokusa, ali s daškom originalnosti. Tako su naši učenici uvježbali pokuse s učilima koje je sam profesor Lukanović osmislio ili nadogradio proteklih godina uz pomoć kućnog majstora. Napredak je bio očit pri svakom novom uvježbavanju, učenici su spretno vladali ponuđenom opremom i fizikalnim objašnjenjima.

Na kraju svega, profesor je bio zadovoljan načinom na koji su naši učenici izveli pripremljene pokuse i tako predstavili našu školu, ali i njegov rad kao savjetnika i vanjskog suradnika Škole i nekadašnjeg djelatnika.

Organizatori ove zanimljive manifestacije bili su Osnovna škola dr. Franje Tuđmana iz Knina, Fizikalno društvo Split, Stručno vijeće fizike Šibensko-kninske županije i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika “biskup Srećko Badurina” iz Šibenika.

Tekst i foto: Srednja škola Ploče