Grad i okolica

Pločanski marinci darovali krv za Škabrnju i Vukovar

Pripadnici satnije mornaričko-desantnog pješaštva iz Ploča dobrovoljno su darivali krv u sklopu Humanitarna akcija “Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018“, koju su organizirali Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska u povodu 27 obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje.

Prvi je krv darovao zapovjednik postrojbe, satnik Branimir Todorić a za njim ostali pločanski marinci, ponosni što na ovako humani način obilježavaju obljetnicu stradavanja Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu.

– Ja kao zapovjednik satnije moram prvi dati krv kako bi pokazao svojim djelatnicima, vojnicima dočasnicima i časnicima da me moraju slijediti. Ovu krv danas dajemo za žrtve Škabrnje i Vukovara. Mi vojnici se moramo odazvati ovakvim humanitarnim akcijama i velika nam je čast što u njima možemo sudjelovati, rekao je satnik Todorić, koji je ponosan što je mogao dati krv.


– Imamo dosta obuka koje nas fizički iscrpljuju pa zbog tlaka ili hemoglobina neki jednostavno ne mogu darovati krv. Ali danas je meni i mojim pripadnicima iz satnije zadovoljstvo što smo mogli dati krv, kazao je Todorić.

– Zapovjednik je prvi u svemu osim kada se dijeli hrana. Tada vojnici moraju biti prvi-zaključio je satnik Todorić.

Među dobrovoljnim darovateljima krvi zatičemo i vojnikinju Mariju Magdalenu Leko, mladu Imoćanku, koja je na službi u satniji mornaričko-desantnog pješaštva u vojarni 116 brigade HV-a u Pločama. Prvi je put darovala krv i ponosna je zbog toga.

– Nadam se da će moja krv spasiti nečiji život a možda će doći i do nekog hrvatskog branitelja i pomoći mu u slučaju potrebe, kazala je Leko, koja se nije bila ni rodila kada su počinjeni zločini u Vukovaru i Škabrnji. O njima kao i o Domovinskom ratu pričao joj je otac, hrvatski branitelj.

Krv je dao i stožerni narednik Krunoslav Vukosav, satnije mornaričko-desantnog pješaštva i bivši pripadnik IV Gardijske brigade.

– Sretan sam što sam uspio dati krv na ovu veoma važnu obljetnicu. Inače sam višegodišnji dragovoljni darivatelj krvi u udruzi Sanus i do sada sam krv darovao 33 puta. Uvijek se odazovem ovakvim humanitarnim akcijama ali ova akcija “Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018” mi ispunjava dušu i srce, kazao je Vukosav.

U Pločama je bio i zapovjednik HRM-a, komodor Ivo Raffanelli, koji nije krio zadovoljstvo zbog dobrog odaziva vojnika ovoj humanitarne akcije.

– Darivanje krvi je organizirana djelatnost HRM-a još od 1992 godine, kada se oformio i klub darovatelja krvi. Svake godine se provode četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi i vrlo smo uspješni, kazao je komodor Raffanelli, naglašavajući da se stradanje Vukovara i Škabrnje ne smije zaboraviti.

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi