Ostalo

Pločanski antifašisti na 76. godišnjici Bitke za ranjenike na Neretvi: Moramo misliti o budućnosti!

Polaganjem cvijeća i spuštanjem karanfila u Neretvu, obilježena je 76. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi i 74. godišnjica pobjede nad fašizmom. Manifestaciji je prisustovalo nekoliko tisuća antifašista iz BiH i susjednih zemalja, kao i 40-ak pločanskih antifašista koji su se jutros u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ploče autobusom zaputili u Jablanicu.

Prisjetili su se palih boraca, ali i vrijednosti antifašizma koje su, kako poručuju i danas jako potrebne.

Za borce NOB-a ovo je bio poseban doživljaj. Ponovno su bili u svojim svečanim odjelima, baš kao i naš Ivo Karamatić koji se partizanima pridružio kao 14-godišnjak. Prisjeća se najsretnijeg trenutka u tom vremenu.


“Bio sam najsretniji kad je došlo do oslobođenja, kad smo srušili njemački fašizam i ustaški režim, tad sam bio najsretniji”, kazao je Ivo Karamatić, sudionik NOB-a.

Pjesmom, povicima smrt fašizmu sloboda narodu , kao i polaganjem cvijeća i spuštanjem 76 karanfila u Neretvu okupljeni antifašisti iz raznih krajeva bivše Jugoslavije prisjetili su se onih koji su položili svoje živote, kao i vremena zajedništva. Ovdje su stigli i iz najudaljenijih krajeva sa željom da među mladima probude potrebu za zajedništvom koje je, kako kažu vladalo u doba njihove mladosti.

Partizanske snage su se 1943. godine pridržavale Titovih riječi dok su u više od dva mjeseca vodili bitku na Neretvi kako bi spasili više od 4.000 ranjenika, spašeno je i više desetina žena i djece izbjeglih od 4. neprijateljske ofenzive.

Tijekom ove bitke srušeno je pet mostova, jedan od njih bio je i željeznički most, koji je bio ključna građevina tijekom bitke na Neretvi. Srušen je 3. ožujka 1943. godine, kada su srušeni svi mostovi u sklopu Titove ratne taktike. A nakon 28 godina simbol “Bitke na Neretvi” ponovno će povezati obale Jablanice.