Ostalo

Pločanska lokomotiva 83-106 – ima li joj pomoći?

Pomalo zaboravljena stara lokomotiva prkosno stoji na pločanskom željezničkom kolodvoru. Dok je još bilo prometa i vlakova, dočekivala je i ispraćala putnike namjernike kao neki simbol sretnijih vremena za željeznicu uopće..

Radi se o seriji 83 uskotračnih lokomotiva ( inače, nekada najbrojnija lokomotiva na uskotračnim prugama kolosijeka 760 mm ) koja je nekada vozila ovim krajem.

Ukupno ih je numerirano 182 (napravljeno 185), što ovu seriju pravi najbrojnijom serijom lokomotiva na prugama 760 mm u svijetu. U Pločama je 83-106.
Još jedan zanimljiv podatak je da je ova serija bila u skoro konstantnoj proizvodnji, sa malim izmjenama punih 46 godina.
Prva je napravljena u Krauss/Linzu 1903, posljednja u Đuri Đakoviću 1949.
Još 3 lokomotive ove serije su napravljene i korištene na teritoriji bivše Jugoslavije, ali nikad numerirane u sistem JŽ-a.


Tko je odgovoran za trenutno njeno stanje, ne znamo. Više bi voljeli znati hoće li se naći netko dovoljno obziran da je bar malo dovede u red.. Jer, ona je dio razvoja ovoga grada, “pruga” je bila žila kucavica dok su Ploče još bile u povojima.

Foto: Jurica Vukojević