Ostalo

Pločani, pazite gdje parkirate: Ovdje se ispisivalo najviše parkirnih kazni u 2013.

Pločanski dnevnik je napravio malo istraživanje kako bi dobili uvid u to kolika je odgovornost u prometu na užem i širem dijelu Ploča te saznali koliko se u Pločama radi prometnih prekršaja i gdje su najviše zabilježeni.

Svaki dan najmanje jedna osoba u Pločama dobije parking kaznu, ukoliko je suditi po statistici iz PU Dubrovačko-neretvanske. To nas je dodatno ponukalo da ispitamo gdje se trebate posebno paziti kako bi izbjegli parkirne ‘posjetnice’ na vašim limenim ljubimcima i kako vas jedan dan pošta ne bi neugodno iznenadila.

Najviše nepropisnih parkiranja


Čak 398 prekršaja zbog nepropisnog parkiranja, evidentirano je na području grada Ploča tijekom 2013. godine, što je nešto veći broj od evidentiranih kazni godinu prije, kada ih je ispisano 376, doznajemo od PU Dubrovačko-neretvanske.

Kao posebna ‘žarišta’ gdje su se najviše naplatile neopreznosti vozača, navode se, naravno, Ulica Vladimira Nazora te Obala Neretvanskih gusara. No, prema riječima nekih naših sugovornika, saznali smo da posebno treba biti oprezan u blizini Vladimira Nazora 31 (kraj parkirališta kod ljekarne) gdje se, već po navici parkiranja, prometna traka transformirala u jedan mali dodatni parking. ‘Vidio sam da je tamo parkiran veliki broj automobila, pa sam po masovnoj psihologiji i ja parkirao tamo i dobio sam kaznu, naravno”, požalio se jedan sugovornik koji se slučajno zatekao tog dana u našem gradu. I ostali sugovornici su upravo zbog neodgovornog parkiranja na istom mjestu dobili policijsku obavijest u poštanskom sandučiću s uplatnicom od 300 kuna.

Zabilježeni su brojni prekršaji

No, puno gore su prošli oni čiji je automobil bio nepropisno parkiran na mjestu za invalide, koje će kazna ‘olakšati’ za čak 700 kuna, a prema podacima iz PU Dubrovačko-neretvanske županije, ni takvih slučajeva nije manjkalo.

‘Osim parkirnih kazni koje čine veći dio prometnih prekršaja na užem području grada Ploča, veliki broj prekršaja evidentiran je i na nogostupima, raskrižjima, mjestima za invalide i pješačkim prijelazima’, doznajemo iz županijske Policijske uprave.

Po Jadranskoj magistrali više se juri, manje nepropisno pretječe

Što se tiče šireg okruženja grada Ploča, na Jadranskoj magistrali se evidentirao popriličan broj prometnih prekršaja.

‘U užem dijelu grada Ploča veći dio prometnih prekršaja odnosi se upravo na nepropisno parkiranje dok se ostali prometni prekršaji u najvećem dijelu evidentiraju na državnoj cesti D-8’, kažu nam iz Policijske uprave. Prema njihovim podacima tamo se najviše kažnjavala nepropisna brzina, gdje je zabilježeno čak 1.858 kazni tijekom 2013. godine, gotovo za 500 više nego godine prije. Manji broj prometnih neodgovornosti zabilježen je zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, točnije njih 327. Statistika nadalje ipak pokazuje rast odgovornosti kod vozača kada je u pitanju nepropisno pretjecanje na istoj magistrali. Tako je tijekom 2012. godine zabilježeno 376 navedenih prekršaja, a u 2013. godini osjetno manje, njih 148.

Ako i dobijete kaznu, možete ‘prepoloviti’ iznos

Dobra vijest je što se iznos kazne, ukoliko je i dobijete, može ‘prepoloviti’, za što, po najnovijim izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona koje su stupile na snagu 01. siječnja 2014., imate tri dana. U slučaju da platite kaznu u navedenom roku, platiti ćete 50% iznosa čime će se smatrati da ste kaznu platili u cijelosti te ona neće ući u vašu evidenciju, niti će igdje biti zabilježeno da ste kaznu primili.

 

Ljubica Foškulo

Pločanski dnevnik