Ostalo

Pločani na obilježavanju 75 godina od povijesne Bitke na Sutjesci: “Mjesto gdje spavaju heroji, gdje počiva pusta mladost majke Dalmacije”

PROŠLO je 75 godina od povijesne Bitke na Sutjesci poznate i kao Peta neprijateljska ofenziva, u kojima su, u zajedničkom napadu, Sile osovine pokušale uništiti jugoslavenske partizanske jedinice u blizini rijeke Sutjeske u BiH. Bitka je trajala od 15. svibnja do 16. lipnja i bila je to najkrvavija bitka na našim prostorima.

Iako je, prema dijelu povjesničara, odbijanje te ofenzive bila prekretnica za tijek Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije, drugi ustraju u tvrdnji kako se radi o povijesnom mitu i porazu partizana. Bez obzira na sve, ostaje činjenica da su u jednoj od najkrvavijih bitaka na ovom području najveću ulogu odigrali hrvatski partizani s područja Dalmacije.

Operacija ‘Schwarz’ (crno), kako su je nazvali Nijemci, uslijedila je nakon operacije ‘Fall Weiss’ (Bitka na Neretvi). Sam proboj Sutjeske trajao je dva dana – 15. i 16. lipnja 1943. godine. Operacije Schwarz i Fall Weiss imale su isti cilj: slomiti partizane i zarobiti vođu Josipa Broza Tita, Nijemcima tada poznatijeg pod imenom ‘Walter’.


Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ploče sa svojim prijateljima iz Gradca, Metkovića, doline Neretve, posjetili su spomen obilježje na Tjentištu, na Sutjesci povodom 75. obljetnice velike bitke u Narodnooslobodilačkoj borbi.

“Mjesto gdje spavaju heroji, gdje počiva pusta mladost majke Dalmacije.

Nad njima rastu mirisne jagode, huče rijeke, hladne planinske, a sokol leti u slobodnu letu pod suncem… Djeca su to daleko od kuće i nisu zaboravljena, jer još im dohode unuci, praunuci.
Nema onih koji danas vode ovu lijepu zemlju Hrvatsku. Ali ti i ne trebaju dolaziti na ove gore heroja jer oni i ne služe svome narodu već služe potomcima onih protiv kojih su se ovi heroji borili.

Heroji su to, koji iako desetkovani poručuju svome komandantu – RAČUNAJTE NA NAS KAO DA SMO U PUNOM SASTAVU!

Jer ranjenike se ne ostavlja, a svoje se brani srcem, čašću i životom! Heroji koji su pobijedili u jednoj od najtežih i najokrutnijih bitaka koja se ikada vodila na ovim prostorima.
Ne, nisu zaboravljena dica daleko od kuće, heroji majke Dalmacije i nikad neće dok je istinske Dalmacije!

Mirno spavajte i vječna vam bila čast i slava!” (Milko Peko)

Foto: Antifa Ploče