Ostalo

Perom i okom Miše Glavinića: Uspon na vrh Promine (1147m)

Planina Promina ne spada u atraktivne planine. Nalazi se južno od Knina i sjeverno od Drniša i dominira nad Miljevačkim platoom. Najviši vrh Čavnovka visok je 1147 m. Na istočnim padinama, u Siveriću, bio je rudnik ugljena , a boksita u Trbounju . Od kamena vapnenca proizvodi se gips. Da je bilo borova može se prepoznati po izgorenim ostacima.

Do sela Lišnjak, odakle se kreće prema vrhu, došli smo autobusom uskom asfaltiranom cestom koja se odvaja od ceste koja vodi od Drniša prema Oklaju.

Što iz Metkovića, što iz Gradca, Ploča i Vrgorca skupilo nas se četrdesetak. S Auto-ceste uživali smo u prekrasnoj slici magle u polju Jezero obasjane prvim zrakama sunca.


Staza ili bolje kazati šumski put kojeg na nekoliko zavoja kratimo je uzorno markirana i obilježena putokazima pa uz lagani napor za malo više od sat vremena stižemo do planinarskog doma Promina na visini od 850 m ili možda na 855 m ako ste na balkonu. Još toliko vremena treba do vrha na kojem se zbog vjetra ne zadržavamo puno.

Izostao je pogled prema moru zbog sumaglice, a sa sjeverne strani divimo se Dinari. Cijelom okolinom dominira goletan i krševit Miljevački plato.

Zapravo, razlog zbog kojeg sam otišao na izlet je kanjon rijeke Čikole. Članovi HPK „Sv.Mihovil“ iz Šibenika napravili su feratu u listopadu 2015.godine u dužini od 2 km nad kanjonom. Čikola izvire ispod Svilaje i kroz Petrovo polje teče kao mirna rijeka, a u donjem toku kao bujica da bi se kod Skradinskog buka ulila u Krku.

Početak ferate je u blizini miljevačkog sela Bašići gdje se skrene s ceste na zemljani put do informativne table blizu ruba kanjona. U žurbi navlačimo pojaseve, osiguravamo se karabinerima i stavljamo kacige na glave. Odatle nema marke koja bi vas vodila do početka ferate pa smo izgubili puno vremena tražeći start. Dan je već bio na izmaku i valjalo je požuriti. Početak staze nam se učinio zahtjevnim, ali kad se prođe prvih dvadesetak metara staza postaje sigurnija.

Ispod nas je uski kanjon s visokim liticama, ali na moju veliku žalost rijeka je presušila. Ne čuje se huka rijeke, nema virova i vodene prašine, samo barice zaostale vode. Kao da gledate „Mamma mia“, a netko vam isključi ton. Ni gušta, ni šušta. Sunce je davno zašlo za goru kad smo se izvukli iz kanjona. Ukupno dva sata. Do autobusa smo došli uz pomoć lampa. Kolege koji su izabrali odlazak na Roški slap su se već zabrinuli misleći da nam se nešto dogodilo.

Promina , vrh Čavnovka 1147 m
Kanjon Čikole
Start: selo Lišnjak
Vrijeme: dva i po sata
Datum: 17.3.2019.