Ostalo

PELJEŠČANKA: Jedan od najstarijih trajekata Jadrolinije ‘ušminkan’ na šibenskom remontu

Trajekt Pelješčanka vratio se ‘ušminkan’ iz Remontnog zavoda u Šibeniku. Trenutno plovi na relaciji Makarska-Sumartin.

Pelješčanka je u sastavu flote hrvatskog brodara Jadrolinije od 1971. godine kad je sagrađena u Kraljevici kao dio serije takozvanih škovacera (Šoltanka, Lošinjanka i Krčanka), piše Morski.hr.

Svi ti trajekti su građeni za mala pristaništa, a iako spadaju među najstarije trajekte u Jadrolinijinoj floti, državni brodar ih se ne misli tako lako riješiti. Pelješčanka kapaciteta je oko 200 putnika i 30 automobila.


Brod ima i svoju zanimljivu ratnu povijest. Naime, u rujnu 1991. godine, u Pločama se odigrala prva pomorska bitka Domovinskog rata. U oružanoj akciji “Zelena tabla – Male Bare” oslobođena je, prva u Hrvatskoj, vojarna bivše Jugoslavenske narodne armije, a u akvatoriju pločanske luke izvedena je bitka u  u kojoj su posade plovne dizalice “Birina”, tegljača “Trudbenik” i “Delta” (danas “Altair” i “Kastor”) te trajekta “Pelješčanka” nepovratno s tog područja protjerale ratno brodovlje jugomornarice.

Trenutak dok napušta remontne šibenske dokove snimio je Damir Jerkov, administrator Facebook stranice ‘Putnički brodovi na Jadranu’.