Grad i okolica

Ovo je 96-godišnji partizan Ivo Karamatić: jedini živi sudionik Bitke na Sutjesci. Dobio je najveće ovacije

U Dolini heroja na Tjentištu u subotu je održana centralna proslava 80. godišnjice Bitke na Sutjesci, koja je prelomila ishod Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, piše Slobodna Dalmacija.

Organizator proslave bio je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH), a vijence kod Spomen-kosturnice položile su antifašističke udruge i brojne civilne organizacije iz svih postjugoslavenskih država, kao i iz Italije i Austrije.

Među uzvanicima iz Hrvatske bili su i predsjednik SDP-a Peđa Grbin i general HV-a Luka Džanko, član splitske udruge VeDRA (Veterani Domovinskog rata i antifašisti).


Pred nekoliko tisuća okupljenih građana službeni program počeo je oko 12.30 intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i minutom šutnje za sve poginule i kasnije umrle heroje Sutjeske.

Najviše ovacija dobio je 96-godišnji partizan Ivo Karamatić iz Ploča, nekadašnji borac Prve dalmatinske brigade i jedini živi sudionik Bitke na Sutjesci koji se ove godine pojavio na Tjentištu.

– Ova bitka je bila temelj naše časne borbe za slobodu, protiv okupatora i domaćih izroda. Ovdje je ranjen i naš vrhovni komandant Josip Broz Tito, kao jedini vojskovođa iz Drugog svjetskog rata koji je ranjen u borbama. Tu blizu nas je poginuo i slavni komandant Treće divizije Sava Kovačević – rekao je Karamatić, koji je okupljene građane pozdravio partizanskim pozdravom “Smrt fašizmu”, dobivši gromoglasni odziv publike: “Sloboda narodu”.

Potom je u ime domaćina govorio predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić, koji je podsjetio da je na Sutjesci poginulo više od 7000 partizana.

– I nismo mi ovdje došli da plačemo za njima, nego da im se duboko poklonimo i nadahnemo za borbu protiv ovovremenog fašizma. Jer, ne zaboravimo: na ključnim funkcijama u našim državama su sljedbenici ideja koje su Titovi partizani 1945. porazili – rekao je Đulić.

Posljednji govor održao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin, koji je naglasio da su najveći teret Bitke na Sutjesci iznijeli borci iz Dalmacije, kojih je poginulo više od tri tisuće.

– Ali oni su na Sutjesci svi zajedno jurišali i nisu se dijelili po nacionalnom ključu, pa ih neću ni ja dijeliti. Sve partizanske brigade su imale svoje nacionalne zastave, ali iznad svih je bila crvena zastava Komunističke partije koja ih je ujedinila – poručio je Habulin.

Svečani program završen je kolopletom partizanskih i revolucionarnih pjesama koje su izvodili učenici škole gitare “Galeb” iz Jablanice, te pjevački zbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Splita i KIC POP HOR iz Podgorice.

Tekst: Damir Pilić, Slobodna Dalmacija / Foto: Ivo Karamatić/Facebook

Možda ti se sviđa

Grad i okolica

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Grad i okolica

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi