Ostalo

Otac Ante Gabrić : “Gori brate pa izgori”

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu dana 29.veljače u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu obilježena je 101. obljetnica rođenja hrvatskog misionara o.Ante Gabrića. U 18 h u prepunoj kapeli održana je sveta misa koju je predvodio don Mato Brečić, duhovnik Sjemeništa, koji je također Neretvanin. Uz njega su u misnom slavlju sudjelovali don Boris Vidović, fra Domagoj Volarević, don Edvard Punda i don Ante Kelava. U svojoj propovijedi don Mato Brečić istaknuo je veličinu i poniznost oca Ante Gabrića. Posebno su dojmljive Gabrićeve riječi kada kaže da je najslađe kad se sve daje i dijeli, a najslađe je kad sve možeš dati jer je to poruka kalvarije. Otac Gabrić imao je svoje viđenje ljudskog života: “Treba gorjeti i izgorjeti, zašto bih ja dimio? Gori brate pa izgori”. Don Matina propovijed bila je takva da su se svi u kapeli trebali zapitati kakvi smo ljudi i koji je smisao ljudskog života.

Po završetku svete mise u 19 h u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa prikazan je dokumentarni film “Tamo gdje palme cvatu” redateljice i scenaristice Ljiljane Bunjevac Filipović. Film je sniman u Indiji i u Metkoviću. Velika posjećenost svete mise i dokumentarnog filma pokazatelj je veličine misionara Gabrića, njegovog života i djela. Otac Gabrić svojim životom treba nam svima biti primjer jer način na koji je on živio jedini je ispravan put.

Na samom obilježavanju i sjećanju na o.Antu Gabrića sudjelovao je veliki broj Neretvana koji žive u Splitu te su na taj način pokazali poštovanje prema jednom zaista velikom čovjeku, svom Neretvaninu.


Marijo Popović