Ostalo

Osvrt na natjecanja u tekućoj školskoj godini

I ove, kao i prethodnih školskih godina, naši učenici i njihovi mentori pripremali su se vrijedno i sudjelovali na brojnim natjecanjima i smotrama školske, županijske, međužupanijske i regionalne razine. Nekoliko naših učenika je pozvano na Državno natjecanje, a očekujemo ih još.

Ističemo kako smo ponosni na sve rezultate i kako nam je drago što naša škola njeguje izvannastavne aktivnosti i posvećuje dužnu pozornost darovitosti, talentu i radu naših učenika u onim područjima za koja su posebno motivirani …

Smotra literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog stvaralaštva je bila vrlo uspješna i pružila je našim učenicima mogućnost prezentiranja individualnoga izraza. Literarni rad naše maturantice„Moga ćaće riči“ i radijska emisija „Mladi i kladionica“ su predloženi za Državnu smotru. Dobro je spomenuti da radijsku emisiju uređuju naši učenici pod budnim okom svojih mentora i već dugi niz godina svake druge subote na radijskoj postaji našega grada govore o aktualnim temama i događanjima u školi.


Tako su, primjerice iz Hrvatskoga jezika naša 4 učenikana županijskom natjecanju zauzela četvrto, šesto, osmo i deveto mjesto.

U okviru smotre bilo je dojmljivih pojedinačnih scenskih nastupa naših učenika, a neke od njih nadamo se vidjeti za koju godinu i u profesionalnom scenskom nastupu.

Ljubav prema kazalištu pojačana je samim tim što se smotra događala u dubrovačkom kazalištu koje nosi ime našeg priznatog pisca Marina Držića.

Sudjelovali smo i na županijskom natjecanju u poznavanju Hrvatskog i Engleskog jezika. Njegovanje ljubavi prema materinskom jeziku je najbolji putokaz poštivanja i učenja tuđih.

Matematičari, kemičari i biolozi su također pokazali svoje zavidno znanje i osvojili uspješna mjesta.Na Državno natjecanje iz matematike pozvana je naša učenica drugog razreda gimnazije sa svojom mentoricom, a biologija je u kategoriji trećih razreda prva na županijskoj razini. Dobri domaćini smo i ove godine bili mladim fizičarima. Iz informatike smo pokazali i onu noviju suvremenu pismenost, a očekujemo možda poziv za natjecanje više razine. Kreativnost jeneizostavna u portretu suvremene osobnosti. Županijsko natjecanje i izložba učenika u području vizualnih umjetnosti i dizajna ove godine je bogatija za radove i postignuća naših maturantica koje su predložene za Državnu smotru.

Međužupanijska natjecanja iz Logike, Filozofije i Vjeronauka su održana u Splitu i s zavidnim postignućima. Vjeronaučna olimpijada održana je u Imotskom na kojoj smo se družili i upoznali ljepote Imotske krajine.

Gastronomsko druženje i natjecanje događalo se u Dugopolju i Splitu. Naši učenici su sudjelovali u području kuharstva i predstavljanju turističkih destinacija. Glede naših ekonomista ove godine su propozicije natjecanja nešto drugačije nego ranijih godina pa je naš učenik prema rezultatima sa školske razineizravno pozvan na Državno natjecanje što je za svaku pohvalu. Nadamo se da će poziva na Državnu razinu natjecanja biti još i vjerujemo da će se ime naše škole naći na brojnim diplomama, pohvalnicamai zahvalnicama kojima se nagrađuje i potvrđuje angažman i uspjeh učenika i njihovih mentora na natjecanjima i smotrama.

Naša škola i gradski Crveni križ i ove su godine kao i prethodnih organizirali i proveli gradsko/općinsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola na kojima su se natjecali u poznavanju humanih vrjednota te u prakticiranju pružanja prve pomoći.Njegovanje altruizmai timskog rada bilo je na visini, a pobjedničke ekipe će sudjelovati u travnju na Međužupanijskom natjecanju u Metkoviću.

Šport i športska događanja su neizostavni dio kompletne slike školskih natjecateljskih aktivnosti i šire. Tijekom cijele godine imamo nadmetanja u kojima dolaze do izražaja briga za zdravlje i razvijanje svijesti o potrebi svakodnevne tjelovježbe.

U mjesecu studenome su naši učenici osvojili drugo mjesto u futsalu na razini grupe Neretva, a u krosu su djevojke bile druge, mladići prvi u županiji. Prosinac je bio u znaku stolnog tenisa i bilo je veselo, dinamično.

U košarcisu naši učenici osvojili treće mjesto u grupi Neretva, a na sljedećoj razini bili drugi.Tijekom travnja očekujemo najbolje rezultate iz rukometa za djevojke.

Vjerujemo da će se ime naše škole naći na brojnim diplomama, pohvalnicama i zahvalnicama kojima se nagrađuje i potvrđuje angažman i uspjeh učenika i njihovih mentora na natjecanjima i smotrama.

Drago nam je što je i u ovoj školskoj godini naša škola bila mjesto brojnih nastavnih i izvannastavnih uspjeha naših učenika. Drago nam je što su mogli pokazati koliko su zainteresirani za određena područja te da imaju svoje ciljeve za budućnost i daljnji napredak. Veselimo se zajedno s njima i želimo im svima sretnu i uspješnu budućnost.

 

Ploče, 30. ožujka 2016.
Koordinator natjecanja Marija Kalaba, prof.

Tekst i ilustracija: www.ss-fraandrijekacicamiosica-ploce.skole.hr