Ostalo

OSNOVNA ŠKOLA fra ANTE GNJEČA VRLO USPJEŠNA U NATJECANJU IZ ROBOTIKE

Učenici Osnovne škole fra Ante Gnječa  iz Staševice već treću godinu zaredom uspješno sudjeluju u natjecanju iz robotike u organizaciji Croatian makers lige. Ovaj je projekt  2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih. Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. 

Natjecanje je podijeljeno po regijama, a škola iz Staševice pripada regiji koja se proteže od Dubrovnika do Makarske. U toj regiji uključene su 23 škole(od mogućih više od 50) među kojima su i Osnovne škole  iz Sovića, Gruda i Drinovaca. Učenici se natječu u dvjema skupinama. Mlađa dobna skupina uključuje učenike od 1. – 5. razreda, a starija učenike od 6. – 8. razreda. Liga ima četiri kola, od kojih se dva održavaju online, a dva su fizička. Najbolje ekipe sastaju se u Zagrebu na Superfinalu.

Prošle godine naši učenici mlađe dobne skupine osvojili su 2. mjesto u regiji, a starija skupina bila je četvrta.


Ovogodišnju ligu otvorili smo prvim mjestom u starijoj skupini (Luka Radić, Niko Jovica, Gabrijel Dropulić, Emil Fak i Marija Gnječ) i četvrtim mjestom u mlađoj dobnoj skupini (Lori Marević, Lea Kužić, Nedo Marević, Ivan Giljević, Leonora Šunjić i Barbara Usorac). Od pojedinačnih rezultata valja izdvojiti učenika 8. razreda Luku Radića koji je nakon prvog kola zauzeo prvo mjesto u pojedinačnom redoslijedu.

Posebno treba istaknuti motiviranost, upornost i marljivost naših učenika koji ovime pokazuju da i manje škole mogu ostvarivati hvalevrijedne rezultate.

Za ove rezultate najzaslužnija je učiteljica tehničke kulture i informatike Tena Kozina, koja je vodila ekipe iz naše škole prve dvije godine. Pošto je navedena učiteljica ove godine na porodiljnom dopustu ,uspješno je mijenja učiteljica Ena Krpo.