Ostalo

Osmaši će tek koncem srpnja saznati jesu li upisali željenu srednju školu

Nepotrebno odugovlačenje i dodatni stres za učenike i roditelje nakon iznimno teške školske godine – i dalje je to stajalište većine ravnatelja srednjoškolskih ustanova o upisima u prvi razred srednje škole koji ove godine traju neobično dugo, čak do kraja srpnja, piše jutros Slobodna Dalmacija.

To je gotovo dva tjedna više nego ranijih godina, a iz resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja pomicanje datuma već su ranije obrazložili činjenicom da je ova školska godina, iz dobro poznatih razloga, završila čak 12 dana kasnije nego lanjska. Osmi razred ove je godine završilo oko 39.094 učenika.

Nakon što danas završi i zadnji ispit ovogodišnje državne mature, srednje škole čeka još cijela procedura oko upisa u prve razrede pa će mnogi djelatnici zbog toga morati kasnije odlaziti ili prekidati započeti godišnji odmor, kažu u školama.


Neobičan je također iznimno kasni datum početka prijava obrazovnih programa, pa će osmaši svoje liste prioriteta za upis s ukupno šest programa moći početi slagati tek od 8. srpnja (do 22. 7.), a konačne ljestvice poretka bit će objavljene tek 25.7.

Dostava upisnica u odabranu srednju školu je od 27. do 31. srpnja, uz olakotnu okolnost da učenici i roditelji potrebnu dokumentaciju mogu poslati elektroničkim putem, to jest ne moraju fizički dolaziti u škole.

To se, međutim, ne odnosi i na članove upisnih povjerenstava jer su škole odlučile da, za svaki slučaj, oni najmanje jedan dan dok traju upisi trebaju boraviti u školama. Iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR) poslali su poruke roditeljima i učenicima.

– Upisno povjerenstvo bit će u školi u slučaju da netko od učenika nije u mogućnosti mailom poslati potrebnu dokumentaciju. Može se dogoditi i da netko od kandidata ne pošalje potpunu dokumentaciju ili njegov mail iz nekog razloga ne bude isporučen, pa zato pozivamo roditelje i učenike da svakako provjeravaju mailove jer će škole o svakoj situaciji slati povratne informacije.

Također, pozivamo roditelje da školama dostave kontakt telefone – poziva Suzana Hitrec, predsjednica UHSR-a i ravnateljica zagrebačke Upravne škole, koja podsjeća i kako je lani u vrijeme objave rezultata padao CARNetov sustav.

Ove godine dio osmaša ostat će zakinut za bodove s natjecanja koja zbog korona-krize nisu mogla biti provedena, što bi moglo biti presudno prilikom selekcije učenika za upis, osobito ako veći broj djece bude imao isti broj bodova.

– Dio djece zbog izostanka natjecanja svakako je ostao demoraliziran. U slučaju da veći dio njih bude imao isti broj bodova, naći ćemo rješenje i nitko neće biti oštećen – najavljuje Ninočka Knežević, ravnateljica IV. gimnazije Marka Marulića iz Splita.
Deana Bokšić, ravnateljica splitske III. gimnazije (MIOC), vjeruje kako je veći dio izvrsnih učenika već ostvario bodove na natjecanjima u petom, šestom i sedmom razredu pa će jedan od tih rezultata (najbolji) biti dovoljan za dodatne bodove prilikom upisa. Ljuti je drugi problem:

– Nije bilo nikakvog razloga da se neizvjesnost učenika i roditelja produžava duboko u srpanj. Bez obzira što će se dokumenti moći slati elektroničkim putem, psihološki ste u tome dok god se dijete ne upiše – ističe ravnateljica Bokšić.

Datumi ljetnog upisnog roka

1. 6. – početak prijava u sustav;
8. 7. – početak prijava obrazovnih programa (do šest);
13.7. do 16.7. – provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata;
22.7. – završetak prijava obrazovnih programa; početak ispisa prijavnica;
25.7. – objava konačnih ljestvica poretka;
27.7. do 31.7. – dostava upisnica odabranim srednjim školama;
12.8. – službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok

Možda ti se sviđa

Ostalo

Trupijada u Pločama

TZ Grada Ploča i AMK Racing team Ploče uspješnom suradnjom održali su tradicionalnu trupijadu, koja je i ove godine izmamila
Ostalo

„Svakom mještaninu vrpca na grudima“ povodom Dana ružičaste vrpce

U Pločama je u organizaciji udruge Vita članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna-Hrvatska, provedena akcija kojom se želi