Ostalo

OŠ „Ivo Dugandžić-Mišić“: Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Učenici osmoga razreda OŠ „Ivo Dugandžić-Mišić“, Komin posjetili su sa svojom razrednicom Vukovar unutar terenske nastave i projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

Polazak je bio predviđen 7. ožujka 2017. u 10.30 sati ispred Doma kulture u Kominu. U Vukovar su stigli isti dan, dan prije početka dvodnevnoga programa, 7. ožujka 2017., da bi se odmorili i da bi se program mogao što kvalitetnije realizirati.

Sljedećega dana, 8. ožujka 2017., mogli su posjetiti Muzej vučedolske kulture čija je povijesna vrijednost prezentirana na suvremen način te Gradski muzej Vukovar. Prošavši Trpinjskom cestom, naši su osmaši pokazali pravo znanje o Domovinskome ratu spomenuvši da je ista cesta nazvana i „Groblje tenkova“ te da su baš tu hrvatski branitelji uništili nekoliko desetaka tenkova i oklopnih vozila JNA. Odslušali su i predavanja „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“, a zatim ih je bivši bojnik HV-a proveo kroz vojarnu gdje su mogli vidjeti tenkove, zrakoplove, ali i logor gdje su mučeni naši ljudi.


Nazaobilazno je bilo posjetiti i Spomen dom Ovčaru, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata koje je ujedno i najveća masovna grobnica u Hrvatskoj. Nakon toga su se zaustavili i pokraj vodotornja koji je simbol obrane toga grada i fotografiranjem sve zabilježili. Zadnjega su dana, 9. ožujka 2017., prije nego li su se uputili svojim domovima, obišli i Vukovarsku bolnicu – Mjesto sjećanja 1991. koja je jedan od najpoznatijih simbola stradanja Vukovara i njegovih stanovnika.

Uz priču o Domovinskome ratu kao obrambeno-osloboditeljskome ratu za neovisnost i cjelovitost Hrvatske protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga, o silnoj ljubavi našega naroda prema domovini, uputili su se svojim domovima.

Ostatak fotografija možete pogledati ovdje.